Cine este Nicolae Robu, primarul din Timişoara, acuzat de DNA de abuz în serviciu

| 17 feb, 10:42

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat vineri, la ieşirea de la DNA, că are calitatea de suspect într-un dosar de corupţie.

UPDATE "Suspect. Toată lumea are calitatea asta. Suspect pentru că am semnat aceste contracte de vânzare-cumpărare, care au fost întocmite, dar nu de mine, au fost întocmite cu încălcarea legii", a spus Robu, care a precizat că se consideră nevinovat.

El a arătat că, pe timpul mandatului său, s-au vândut numai două apartamente modeste, de una şi două camere, către familii modeste, cu respectarea legii.

"La Primăria Timişoara s-au vândut apartamente din proprietatea statului, sau ale municipiului, în baza Legii 112/1995. Se pare că s-au vândut circa 1.000 de apartamente cu încălcarea legii, adică şi către chiriaşi care au semnat contractul de închiriere după data intrării în vigoare a acelei legi, 112. (...) A existat o hotărâre a administraţiei precedente prin care s-a permis să se vândă apartamente şi pe bază de contracte de închiriere semnate ulterior datei intrării în vigoare a legii. Aparatul de specialitate al primăriei a vândut, se pare, nu ştiu în ce circumstanţe, o să văd, şi în timpul mandatului meu, şi eu pentru asta am fost chemat. Este vorba de nişte locuinţe modeste, vândute unor familii modeste, deci nu se poate vorbi de corupţie, de persoane sus-puse şi aşa mai departe. Eu am cerut aparatului Primăriei şi am dovezi în acest sens, prin notă internă, să-mi spună dacă aceste tranzacţii au fost făcute cu respectarea legii, şi am primit răspuns că 'da, s-a respectat legea'. Prin urmare, eu mă consider total nevinovat", a explicat Robu.

El a menţionat că, de când a fost ales primar, a recuperat trei clădiri de la anumite clanuri şi nu a pierdut niciuna.

"În 2013, la un an de când am devenit primar, eu m-am adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara şi Inspectoratului de Poliţie Timiş şi am cerut să se investigheze toate transferurile de la statul român sau de la Municipiul Timişoara către diverşi privaţi şi am menţionat inclusiv clanuri, pentru că în folclorul locului se vorbea că s-au făcut foarte multe nereguli. (...) Eu am recuperat de la ei trei clădiri şi n-am pierdut absolut niciuna de când sunt eu primar, să fie limpede", a susţinut Robu.

Tot vineri, la DNA s-a prezentat pentru a fi audiat de procurorii anticorupţie şi fostul viceprimar al municipiului Timişoara Traian Stoia.

Procurorii DNA anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timişoara, au declarat surse judiciare. Potrivit acestora, prejudiciul estimat s-ar ridica la aproximativ 40 milioane de euro.

Nicolae Robu, pus vineri sub învinuire de DNA pentru abuz în serviciu, se află la al doilea mandat de primar al Timişoarei. Edilul a fost senator şi rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, iar în prezent este preşedinte interimar al PNL Timiş.

Nicolae Robu are 61 de ani şi s-a născut în localitatea Bocsig, judeţul Arad. Este profesor universitar în Automatică şi Calculatoare şi predă la Universitatea Politehnica din Timişoara încă din anul 1983. După patru mandate de prorector, în perioada 1990 – 2004, Robu a fost ales rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, pe care a condus-o până în anul 2012, timp de două mandate.

Nicolae Robu a intrat în politică în anul 2008, iar anterior nu a mai fost membru al niciunui partid politic. În februarie 2009 a fost ales preşedinte al PNL Timişoara, iar în martie 2010 – preşedinte al PNL Timiş. De asemenea, din anul 2013 este şi vicepreşedinte PNL pe ţară. După rezultatele slabe obţinute de PNL la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului trecut, Nicolae Robu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte PNL Timiş, asigurând în prezent interimatul.

Nicolae Robu a ajuns primar al Timişoarei în anul 2012, fiind sprijinit de USL, iar în 2016 a mai câştigat un mandat. Primarul Timişoarei a devenit cunoscut în întreaga ţară, în 2013, după ce a cumpărat 40 de palmieri, pentru care municipalitatea a plătit 10.000 de euro, care au fost puşi pe o stradă din centrul oraşului, iar poliţiştii locali au avut sarcina de a-i supraveghea.

Totodată, în anul 2015, după o vacanţă petrecută în Dubai de Nicolae Robu, factura la telefonul de serviciu al acestuia a ajuns la 3.200 de euro, sumă plătită din bani publici. “Eu folosesc telefonul şi din România şi din străinătate ca să comunic cu cetăţenii. Comunic intens prin email cu aparatul primăriei, de asemenea comunic prin Facebook. De asemenea, mă ţin la curent cu ce se întâmplă urmărind diverse site-uri şi aşa cred că este normal să facă orice om politic şi roamingul este foarte costisitor”, declara Nicolae Robu.

Edilul, pasionat de fotbal, este iniţiatorul proiectului ACS Poli Timişoara, echipa de fotbal fiind finanţată de Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. În anul 2015, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Timiş, finanţarea din bani publici a ACS Poli Timişoara, dar şi a celorlalte echipe sportive din oraş a fost făcută ilegal. Raportul a fost contestat atât de CJ Timiş, cât şi de Primăria Timişoara.

La sfârşitul anului 2015, Nicolae Robu s-a ales cu două plângeri penale la DNA, fiind reclamat modul în care edilul beneficiază de o maşină de serviciu primită de la Retim, firma de salubritate a oraşului. În prezent, Nicolae Robu se plimbă cu un Mercedes clasa E, cumpărat de Retim cu suma de 73.000 de euro, iar toate costurile sunt suportate de companie, inclusiv benzina. În firma de salubritate a oraşului Consiliul Local Timişoara este acţionar cu 50%. Mai mulţi consilieri locali PSD acuzau faptul că Nicolae Robu ar fi primit maşina ca să “închidă ochii” la unele ilegalităţi ale Retim. Astfel, deşi compania este pe profit, în loc să-şi cumpere utilaje, le închiriază de la o altă firmă a acţionarului german, plătind sume foarte mare.

 

--------------

"Nu am motive să demisionez, n-am chiar niciun motiv", a declarat Nicolae Robu vineri, la ieşirea de la DNA.

Legat de modificarea prevederilor ce reglementează abuzul în serviciu, Robu a spus că legea trebuie corectată. "În lege să nu mai fie ambiguităţi. Legea trebuie să fie aspră cu infractorii şi să nu expună persoanele de bună-credinţă care iau decizii în mod onest şi loial", a afirmat Robu.

Şi Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timişoarei, a declarat că e nevoie de reglementări clare. "Trebuie reanalizat ceea ce se întamplă. Nu e în folosul nici administraţiei, nici al oamenilor şi cred că ar trebui reanalizat la modul foarte serios sub forma unei legi foarte clare pentru că acum sunt improvizaţii. Cu tot respectul şi regretul trebuie să constat ca unii sunt cu OUG 13 şi 14 cu un punct de vedere, alţii sunt cu un alt punct de vedere. Asta derivă din faptul că legislaţia nu este consecventă, atunci trebuie un punct de vedere prin Parlament şi făcut sub forma unei legi", a spus Ciuhandu.

 

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, după audierea de la DNA, că este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu vânzarea unor case din centrul istoric al oraşului, acesta precizând că se consideră nevinovat. Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost pus sub învinuire în acelaşi dosar pentru abuz în serviciu în legătură cu vânzarea unor case naţionalizate din Timişoara. În aceeaşi cauză este cercetat şi viceprimarul Traian Stoia.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba despre retrocedarea ilegală a 968 de imobile din zona centrala a Timişoarei, prejudiciul fiind estimat la 40 de milioane de euro. În dosar sunt vizaţi mai mulţi funcţionari.

Tag-uri: Nicolae Robu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ