Primele efecte ale vizitei lui Ponta în Spania

| 23 iul, 2013

În pofida încercărilor președintelui Băsescu de a deturna atenția opiniei publice și a acoperi evenimentul, vizita întreprinsă de premierul Victor Ponta în Spania este cu siguranță evenimentul politic al acestui început de săptămână, judecând din perspectiva efectelor asupra României.

În timp ce Traian Băsescu își lansa petardele conflictuale de la Cotroceni, premierul Victor Ponta și omologul său Mariano Rajoy au susținut o conferință de presă comună, în care au anunțat consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Spania. România obține astfel încă un sprijin important în demersurile sale ce vizează întârirea rolului în procesul decizional al UE și valorificarea maximală a statutului său de membru.

Întărirea colaborării din România și Spania este cu siguranță de folos și celor aproape un milion de români care trăiesc și muncesc pe tărâmurile iberice. Vizita premierului Victor Ponta la Madrid pregătește ridicarea, începând cu 1 ianuarie 2014, a restricțiilor impuse în 2011 pentru românii care doresc să muncească în Spania.

Dar poate beneficiile cele mai importante pentru România ale acestei vizite se leagă de zona economică. Deși există o evidentă apropiere din punct de vedere cultural și lingvistic între cele două țări, Spania este la acest moment de-abia pe locul al optulea în clasamentul țărilor care investesc în România.

Parteneriatul dintre România și Spania este în acest context un semnal puternic, de natură să încurajeze investitorii iberici interesați de a intra pe piața românească sau de a-și dezvolta afacerile pe care le au deja în țara noastră. De altminteri, interesul acestora pentru România a fost subliniat atât în cadrul întâlnirii pe care premierul a avut-o cu Mariano Rajoy, cât și în discuțiile purtate cu președintele comunității Madrid, Ignacio Gonzalez.

Astfel, în contextul dialogului pe care l-a avut cu premierul Ponta, primul ministru Rajoy a făcut un lobby intens companiilor spaniole care, a subliniat acesta, sunt puternic interesate de dezvoltarea de proiecte în România. Iar printre atuurile țării noastre se numără mediul economic stabil și predictibil, precum și ”mari oportunități comerciale”, după cum a remarcat președintele executivului regional madrilen.

Vizita efectuată de către premier în Spania s-a constituit într-un prilej util pentru a prezenta aceste oportunități comunității de afaceri spaniole. Iar aici este vorba nu doar despre energie sau infrastructură – zone unde investitorii iberici sunt deja puternic prezenți în România – dar și despre alte domenii cu puternice perspective investiționale, în care companiile spaniole și-ar putea utiliza experiența pentru a dezvolta proiecte cu bani europeni.

Rămâne desigur de văzut în ce măsură interesul manifestat de către spanioli pentru aceste oportunități de investiții se va concretiza. Cert este însă că, după cum remarca inclusiv presa spaniolă, vizita premierului Ponta deschide ușa pentru noi investiții spaniole în România și, de ce nu, și viceversa.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 iul, 2013
Mircea
motivul
Motivul vizitei a fost cautarea universitatii unde Victor Viorel a obtinut un masterat intr-o luna... Catania. Micul Titulescu nu sta prea bine cu geografia si a cautat localitatea italiana in... Spania. Nu-i nimic, dupa ce si-a dat seama de eroare, a decis sa faca o vizita si in Italia. Evident, pe banii tarii...
26 iul, 2013
dan
cu cat mai bine pentru ponta, cu atat mai bine pt. Romania! cine este cel care face loby in interesul Romaniei? "Premierul spaniol Mariano Rajoy va compărea în faţa Parlamentului pentru a da socoteală privind dubla contabilitate a partidului său" cine se aseamana se aduna
25 iul, 2013
gri
D-le Stoica , este greu cand ai rate la banca de platit ,nu este asa ?
Sa faci apologia unui mitoman patologic si unuia care si-a falsificat biografia , chiar ca necesita un efort de umilire profesionala .
Chiar in halul asta poti sa te cobori ca "jurnalist "?
Cel putin Gadea are o scuza - atata poate si atat stie : sa fie sluga .
Ca Dottore ginerica lui popa Sarbu a gasit de cuviinta sa insulte presedintele tarii al carei PM de toata jena este chiar ca nu are imporrtanta nu ? De ce nu pomenesti si de interviul ala din El Pais in care mitomanul jura ca isi da demisia daca se demopnstreaza ca a plagiat ? Ala care sustine cu nesimtirea tipica ca l-a dat in spaniola cand el de fapt vorbea romaneste ?
Vai de mama voastra - tonomate umile si grajdani de 2 lei .
Cred ca ai porti scrumiera lui Ghita pe crestet , nu ?
25 iul, 2013
Endy
Un efect: accident de tren in Spania
Primul efect al plimbarii unuia care isi zice prim-ministru este: accident de tren in Spania. Voi chiar credeti ca cititorii vostri sunt orbi? Da, or fi cei subeducati, a se citi articolele realiste despre recensamantul ce arata ca Romania e o tara a oamenilor cu 7 clase. Dar mai sunt cateva milioane care de multi ani au studii zdravene si inteleg lumea astea bine. Pe aia ii mai prostiti cu ce face Ponta (adica nimic) prin Spania, dar pe noi, cateva milioane de oameni cu diplome reale, nu aveti nicio sansa sa ne aburiti cu propaganda. Vrem rezultate pentru romani, nu propaganda de PR! A bon entendeur!
26 iul, 2013
cristy
De cativa ani buni diplomele se cumpara,asa ca las-o mai moale cu milioanele care au studiat.Fizic numarul va contrazice.Milioane de absolventi da,dar cati intradevar pregatiti?
24 iul, 2013
Claudiu
hidrant
daca unii sclavi se fac de ras luand de la victorash mu.ie prin batista dobitocul asta ia mu.ie cu hidrantul

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ