Primele reacții după condamnarea soților Năstase

| 06 ian, 2014

Condamnarea la patru ani cu închisoare a fost interpretate ca nedreapta de apropiații fostului premier Adrian Năstase sau ca o victorie a justiției de adversari.

Una dintre primele reactii de dupa condamnarea lui Nastase a venit chiar din sanul PSD, de la Codrin Stefanescu, secretar general adjunct al partidului, care a fost si dat afara de catre judecatori la ultima sedinta de judecata, cand venise sa-l sustina pe fostul premier.

"Niste avocati mari au inteles exact despre ce este vorba in acest dosar, pentru ca fiecare proba inexistenta a fost demontata, s-a scris atat de mult despre acest dosar si nu au ajuns decat la concluzia ca este o executie publica. (...) Patru ani sa-i dai suplimnetar este incredibil! Sunt foarte multe lucruri incredibile in acest dosar, cand vorbesc despre completul negru, vorbesc si pentru acei oameni neavizati. La ultimul termen erau peste 40 de jurnalisti in sala, care erau socati (de probele aduse in acest dosar - n.red.) ", a spus Codrin Stefanescu la Digi 24, mentinandu-si pozitia privind faptul ca aceasta sentinta este una nedreapta.

'O întreagă clasă politică trebuie să înveţe ceva din condamnarea de azi a fostului premier, iar plaga lăsată de acest proces şi de această condamnare pentru orice politician din România va fi una de lungă durată şi greu de tot vindecabilă. Mă gândesc că nu e cea mai fericită formulă să mergem pe ideea procesului politic, chiar nu o încurajez. Şi nici nu merg pe varianta vehiculată masiv că se va promova legea amnistiei şi graţierii, pentru că aşa ceva nu va trece, indiferent cine şi când şi-o doreşte', a scris deputatul liberal Alina Gorghiu.


Din lumea presei, o reactie dura a avut-o Cristian Tudor Popescu. Acesta a declarat, la Realitatea tv, ca "s-a facut dreptate" si l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru ca s-a pronuntat, inainte de verdictul final, in favoarea lui Nastase.

Lucian Bolcas, fost avocat al lui Adrian Nastase, nominalizat in decembrie pentru functia de judecator al CCR, dar care si-a retras candidatura in urma scandalului de antisemitism in care a fost implicat, s-a aratat profund afectat de condamnarea lui Nastase.

"Ma afecteaza profund si prezenta mea aici se datoreaza in primul rand respectului pe care vi-l port dumneavoastra si echipei dumneavoastra. Nu puteam sa lipsesc si am venit ca sa imi explic intreaga mea amaraciune. Din completul de judecata au facut parte 3 judecatori. Acesti 3 judecatori l-au caracterizat pe Adrian Nastase ca fiind coruptul Romaniei", a declarat Bolcas.

Dana Barb, sora lui Adrian Nastase, s-a prezentat luni dupa-amiaza la domiciliul din Zambaccian al fostului premier, ea spunandu-le jurnalistilor ca fratele ei a fost condamnat pentru ca a fost patriot, motiv pentru care a fost pedepsit.

"Eu si familia asteptam ca justitia divina sa isi spuna cuvantul (...) Ai vrut sa fii patriot, te pedepsesc (...) Cine lupta pentru Romania in clipa de fata e pedepsit. El totdeauna s-a sacrificat pentru ceilalti", a mai sustinut Dana Barb.

Cristian Rizea, deputat PSD, a declarat la postul B1TV ca partidul nu se va delimita niciodata de Adrian Nastase, ci va ramane alaturi de el si il va astepta sa isi termine pedeapsa pentru a-si relua functiile. "Adrian Nastase este un brand pentru PSD, la fel ca si Ion Iliescu".


"Este un succes al justitie si o lectie pentru toti politicieni care sunt corupti si care fura. Justitia a pornit, isi face treaba, ca atare sa le fie frica atunci cand fura si cand sunt corupti, pentru ca merg la inchisoare (...). Justitia ar putea fi influentata cand e vorba de politicieni, nu de oameni simpli, deci bravo lor, ma refer la judecatorii care condamna politicieni", a declarat europarlamentarulPDLMonica Macovei la Digi 24.

Intrebata daca nu i se pare destul de mica suma pe care Adrian Nastase a luat-o mita, Macovei a raspuns ca i se pare cu atat mai grav daca nu a fost vorba despre multi bani.

"Este vorba de luare de mita in forma continuata, daca minimalizam la termopane, e cu atat mai grav dace e vorba de un prim-ministru. Daca esti premier si iei spaga cu valoare mica e cu atat mai grav, inseamna ca iei oricat si pentru orice", a adaugat europarlamentarul.

Si Mihai Politeanu, asistent la cabinetul europarlamentarului PDL Monica Macovei a reactionat intr-o postare pe pagina sa de Facebook, precizand ca nu intelege de ce se face atata tevatura pentru normalitate.

"Tevatura ar trebui sa fie in jurul celor care ani de zile au urlat ca sunt dosare politice, au discreditat procurori sau judecatori onesti, au improscat cu dejectii oamenii care au pus umarul pentru o justitie independenta, sau au votat legi pentru limitarea puterilor justitiei.

Acestia ar trebui pusi in discutie publica, ar trebui sa nu mai fie angajati de institutii media care se respecta si care respecta meseria de jurnalist, ar trebui sa nu mai fie in politica si in spatiul public, ar trebui sa nu mai candideze sau sa fie votati", a scris Politeanu pe profilul sau de pe reteaua de socializare.

Sebastian Lazaroiu, consilierul prezindential cunoscut pentru reactiile sale acide la adresa dosarele de coruptiedeschise pe numele politicienilor, a scris pe pagina sa de pe aceeasi retea de socializare: "Totusi una din promisiunile USL pare sa se indeplineasca: dreptate pana la capat".

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, luni, de catre magistratii de Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul Zambaccian, fiind acuzat de luare de mita si santaj.

La randul sau, sotia sa, Dana Nastase, a primit o condamnare de 3 ani de inchisoare, insa pedeapsa acesteia este una cu suspendare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ