Proces după cea mai mare avarie în sistemul electric din 1977 încoace. Hidroelectrica ia măsuri dure

| 03 iun, 16:04

O avarie majoră a avut loc zilele trecute în sistemul energetic național: mai multe localități din  două județe au rămas fără curent electric ore bune, situație nemaiîntâlnită la această amploare de la seismul din 1977. Compania Hidroelectrica a anunțat vineri, într/un comunicat de presă, că va da în judecată companiile Transelectrica și CEZ.

Compania Hidroelectrica a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, că va da în judecată companiile Transelectrica și CEZ. Hidroelectrica acuză cele două companii de dezinformare și

"Încercarea de a transfera o parte din raspundere pentru incidentul din retea in sarcina Hidroelectrica este tendentioasa si prejudiciabila, urmand sa actionam in judecata pe cei doi operatori de transport si distributie pentru prejudiciile materiale si morale suferite", se spune în comunicatul Hidroelectrica.

Compania consideră ca inadmisibil faptul că "într-o perioada in care sunt atentionari si notificari de coduri galbene, portocalii si rosii de depasire a debitelor multianuale si de inundatii pe mai multe bazine hidrografice din tara, Transelectrica sa-si indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Arges in vederea toaletarii copacilor".

Oficialii Hidroelectrica se apără de acuzațiile aduse de Transelectrica și CEZ, spunând că acestea încearcă "să transfere atentia opiniei publice de la cei in drept responsabili catre Hidroelectrica, care nu numai ca nu are nicio culpa, dar a si reactionat in timp real de la declansarea avariei in reteua de transport si distributie prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, neafectate de incident in scopul compensarii dezechilibrelor de retea", după cum se precizează în comunicatul menționat.

Miercuri, în jurul orei 16,00, a avut loc un eveniment în rețeaua de alimentare cu energie electrică din zona județelor Vâlcea și Argeș care a condus la rămânerea fără alimentare cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două județe, precum și a marilor consumatori industriali din municipiile Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de circa 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producție de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeș și Dâmbovița, precum și CET Govora.

Oficialii Transelectrica au explicat că avaria produsă miercuri la rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Argeș și Vâlcea a avut loc în condițiile apariției unor fluxuri de putere mari, atât în rețeaua de transport cât și în rețeaua de distribuție a energiei electrice, generate de o producție de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș și Dâmbovița, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a anunțat, joi, că așteaptă să vadă care au fost cauzele avariei produse în urmă cu o zi în sistemul energetic, urmând ca în funcție de rezultatul analizelor să se decidă dacă se impun sancțiuni.

"Așteptăm să vedem rapoartele de analiză, cauzele efective care au dus la această situație. (...) Pentru moment (...), prima noastră preocupare a fost să vedem că lucrurile sunt din nou funcționale, așteptăm să vedem analiza, să vedem exact ce s-a întâmplat, după care se vor lua măsurile în consecință", a declarat Victor Grigorescu.

Ministrul a ținut totodată să aprecieze modul în care Hidroelectrica a acționat pentru reechilibrarea Sistemului Energetic Național.

"Hidroelectrica, de exemplu, ieri și-a făcut treaba și a putut să mențină siguranța în exploatare a liniilor și să evităm până la urmă o situație mult mai complicată", a precizat Victor Grigorescu.

Avaria produsă în Sistemul Energetic Național a afectat parțial, miercuri, liniile electrice de înaltă tensiune din județele Argeș și Vâlcea, potrivit reprezentanților societății CEZ Distribuție.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ