Proces pierdut definitiv. Traian Băsescu, amendat pentru discriminare

| 01 apr, 12:58

Traian Băsescu a pierdut procesul în care contesta amenda dată în 2014 de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Fostul preşedinte trebuie să plătească 600 de lei pentru declaraţia făcută în 2010, atunci când spunea că mulţi romi „trăiesc din ce fură”. Decizia este dată de ICCJ şi este definitivă.

Înalta curte a respins recursul declarat de Traian Băsescu și a menținut decizia dată de Curtea de Apel București pe 27 iunie 2014, instanță care confirmase amenda aplicată de CNCD în acest caz.

În noiembrie 2010, Traian Băsescu declara că mulți dintre etnicii romi din România trăiesc din câștigurile obținute prin furt, însă autoritățile de la București nu le pot interzice libera circulație în Uniunea Europeană.

Aflat la acea dată într-o vizită oficială în Slovenia, fostul președinte a fost întrebat de o jurnalistă slovenă în legătură cu măsurile luate de autoritățile române în privința romilor.

„Mai avem o problemă care trebuie spusă și care face dificilă integrarea romilor nomazi — foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși și problemele pe care le avem noi în a cunoaște etnia, nu vom găsi soluția problemei”, a răspuns atunci Traian Băsescu.

De asemenea, el a susținut că, atunci când era primar al Bucureștiului, le-a oferit locuri de muncă unor romi nomazi, la salubrizare, însă aceștia le-au abandonat.

Pe 10 februarie 2014, CNCD a decis amendarea lui Traian Băsescu cu 600 de lei, pe motiv că declarațiile făcute de șeful statului în 2010 privind romii care „trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

„Afirmația domnului președinte Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi 'foarte puțini vor să muncească; mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură', reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15, din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Reclamatul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 600 lei”, arăta atunci CNCD.

De asemenea, CNCD afirma că amenda a fost dată ținându-se cont de faptul că Traian Băsescu „nu se află la prima faptă de discriminare”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ