Avocatul inculpaţilor din dosarul tablourilor: Toate cele şapte tablouri sunt întregi

| 13 aug, 2013

Procesul privind furtul de tablouri din Olanda a fost amânat de Judecătoria Sectorului 3 pentru 10 septembrie, şase inculpaţi în acest dosar fiind trimişi în judecată pentru furt calificat.

UPDATE Avocaţii inculpaţilor din dosarul privind furtul tablourilor din Olanda susţin că aceştia şi-au schimbat declaraţiile şi toate cele şapte tablouri sunt întregi, nefiind deteriorate.

Avocatul Ion Dancu a declarat marţi că toată lumea va avea 'o mare surpriză' în privinţa tablourilor şi speră că la acest termen inculpaţii să indentifice locul unde se află tablourile.Judecătoria Sectorului 3 a amânat pentru 10 septembrie dosarul privind furtul tablourilor din Olanda.

 

Procurorii DIICOT au trimis în judecată șase inculpați în acest dosar, dintre care patru se află în stare de arest: Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Darie Eugen, Biţu Alexandru Mihai, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Cei șase sunt acuzați că au participat direct sau indirect la furtul și distrugerea a șapte tablouri valoroase din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda. „Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)”, precizează DIICOT.

Tablourile furate aparțin unor pictori celebri: 'Tete d´Arlequin' de Pablo Picasso, 'La Lisseuse en Blanc et Jaune' de Henri Matisse, 'Waterloo Bridge' şi 'Charing Cross Bridge' de Claude Monet, 'Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee' de Paul Gauguin, 'Autoportrait' de Meyer de Haan şi 'Woman with Eyes Closed' de Lucian Freud.

„În sarcina inculpatului Biţu Alexandru Mihai s-a formulat acuzaţia constând în aceea că a aderat la grupul infracţional şi i-a sprijinit pe inculpaţii Dogaru Radu, Darie Eugen şi Procop Adrian, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase şi a intermediat comercializarea operelor de artă”, mai arată rechizitoriul DIICOT.

Petre Condrat este acuzat de tăinuire și că „a înlesnit inculpaţilor Dogaru Radu şi Darie Eugen valorificarea a două dintre operele de artă, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”.

„În privinţa inculpatei Dogaru Olga există suspiciunea rezonabilă că aceasta a aderat şi sprijinit grupul infracţional şi a transportat şi ascuns bunurile sustrase de către inculpaţi”, se arată în rechizitoriu. Tot ea este suspectată că a distrus tablourile, dându-le foc în soba de la baie, pentru a nu fi descoperite, sperând astfel că fiul său, Radu Dogaru, va scăpa de acuzații.

În referatul procurorilor DIICOT se arată că, în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, şapte tablouri de mare valoare, prejudiciul cauzat părţii vătămate - Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ