Procurorii deschid un dosar penal în cazul medicului electrocutat de la Spitalul Colţea

| 01 aug, 14:06

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a deschis un dosar penal in rem, în care sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare şi neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în legătură cu medicul Marian Stamate de la Spitalul Colţea, care a fost electrocutat în timpul unei operaţii.

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz şi au efectuat deja cercetarea la faţa locului. 

Medicul primar orelist Marian Stamate s-a electrocutat, săptămâna trecută, cu un electrocauter în timpul unei operaţii la Spitalul Colţea. 

După incident, medicul a afirmat că s-a încercat muşamalizarea acestui caz şi acoperirea evenimentelor. 

"Din păcate, trebuie să spun clar că este vorba de o minciună, o încercare de minimizare prin muşamalizare şi acoperire a evenimentelor. Atunci când ai o echipă chirurgicală practic doborâtă de un şoc electric de înalt voltaj, aşa cum este bipolarul, nu poţi să spui că este un eveniment minor", a declarat presei Marian Stamate, răspunzând la o întrebare referitoare la o afirmaţie a managerului Spitalului Colţea, Anca Lupu, care ar fi catalogat acest incident ca fiind unul "minor". 

Marian Stamate a prezentat detalii despre momentul în care echipa chirurgicală şi pacientul au fost electrocutaţi. 

"Ieri în cursul unei intervenţii chirurgicale, cu viză oncologică, profilul spitalului este majoritar oncologic şi profilul clinicii ORL identic, un cancer de limbă la un pacient de 62 de ani, nu mult după debutul intervenţiei chirurgicale ne-am confruntat cu o funcţionare defectuoasă a unui electrocauter, care s-a soldat cu electrocutarea pacientului, a echipei chirurgicale, cu foc deschis, flacără electrică, care a secţionat practic cablul de alimentare şi a detaşat piesa de mână pe care o foloseam în acel moment", a explicat Stamate. 

El a precizat că operaţia a fost întreruptă pentru aproape 40 de minute pentru acordarea primului ajutor. 

"Operaţia a trebuit să fie întreruptă preţ de aproape 40 de minute, pentru ca ulterior să fie preluată de o altă echipă şi să fie continuată după ce s-a acordat primul ajutor de specialitate, de terapie intensivă şi cardiologie echipei care era în momentul acela în sala de operaţii", a adăugat medicul. 

Potrivit acestuia, lucrurile sunt ţinute în prezent sub control în cazul pacientului electrocutat, "care în continuare dezvoltă o patologie cardiacă indusă prin electrocuţie". "Şi mă refer la extrasistolele ventriculare frecvente, multifocale, care sunt în momentul de faţă ţinute sub control de echipa de terapie intensivă şi de cardiologi. Să sperăm că va fi totul bine până la sfârşit", a afirmat Stamate. 

Managerul Spitalului Colţea, Anca Lupu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că "a fost un incident nedorit". "Vom lua toate măsurile să nu se mai repete", a spus ea. Lupu a precizat că a fost demarată o anchetă internă şi au fost chemaţi specialişti de la firma care asigură mentenanţa aparatului în cauză. 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a precizat, în legătură cu acest incident, că este o situaţie anormală, iar un management eficient al unei unităţi sanitare nu ar trebui să permită un asemenea lucru.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ