Procurorul Emilian Eva, pus sub control judiciar. A trimis trei tablouri în Marea Britanie

| 26 iun, 09:46

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile de către DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ, potrivit Agerpres.

Emilian Eva este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia; executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public; tăinuire; folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit documentelor de la dosar, Emilian Eva a achiziţionat, în intervalul noiembrie 2014 - aprilie 2015, de la diverse persoane fizice, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie "ARA ART" din Bucureşti.

Dintre acestea, 16 tablouri, semnate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Constantin Piliuţă, A. Popp, Oszkar Nagy, Thorma Janos, Aurel Ciupe, au fost evaluate la suma totală de 81.600 de euro.

În perioada ianuarie - februarie, procurorul Emilian Eva a postat prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul OLX (cu menţiunea "tablouri originale/expertizate") 34 de tablouri (presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ştefan Pelmuş, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ştefan Popescu, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălaşa, Jean Steriadi), solicitând suma totală de 51.800 de euro.

Ulterior, în perioada 4 februarie - 22 iunie 2015, procurorul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri (semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi, Jean Cheller, Radu Dărânga, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Dan Hatmanu, Karoly Ferencz şi Nicu Enea) au fost evaluate de către Emilian Eva şi intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei.

Citeste si: DEZVĂLUIRI incendiare din relaţia TRAIAN BĂSESCU-DAN VOICULESCU

În data de 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Eva, a obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi un certificat de export şi a trimis 3 tablouri în Marea Britanie, semnate Dimitrie Berea, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii.

Potrivit DNA, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

DNA i-a identificat pe principalii furnizori ai procurorului Eva, în persoana lui Dan Nicolae Tesloianu, doctor la Spitalul Judeţean "Sfântul Spiridon" din Iaşi, cunoscut colecţionar de artă de pe raza municipiului Iaşi, precum şi pe Tegzes Gabor, samsar de opere de artă, care îşi desfăşoară activitatea preponderent în zona Transilvaniei.

Procurorul a mai fost sprijinit de nepotul său, Ioan Eva, asistent medical în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi; de fiica sa, Bianca Eva, studentă, precum şi de fostul prieten al acesteia Alexandru Creţu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ