Procurorul Iacob, la ieşirea de la interviul CSM: Dosarele DNA au multe soluţii de achitare

| 02 iul, 2013

Marius Iacob, propus procuror-şef adjunct la DNA, a declarat marţi, după interviul de la CSM, că îşi propune creşterea calităţii urmăririi penale, precizând că au fost situaţii în care s-au dat soluţiile definitive de achitare în dosarele DNA, acesta fiind un aspect negativ, dar nu îngrijorător.

Procurorul Marius Constantin Iacob a spus că printre obiectivele sale pentru funcţia de adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt menţinerea standardelor de performanţă ale activităţii instituţiei şi creşterea calităţii urmăririi penale.

"Sunt mai multe obiective pe care mi le-am propus şi pe care le-am prezentat Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Evident că unele dintre ele vizează menţinerea standardelor de performanţă ale activităţii DNA şi totodată creşterea calităţii de urmărire penală. Au fost situaţii în care instanţele, în dosarele instrumentate de procurorii DNA, au pronunţat soluţii definitive de achitare. Acesta este un aspect negativ al activităţii, dar nu este îngrijorător", a declarat Marius Iacob, după interviul susţinut la CSM.

Întrebat dacă regretă faptul că lasă în urmă cazuri ca "Elodia" şi va activa la DNA, procurorul Marius Iacob a spus că, pe lângă un mic regret, are şi o satisfacaţie că va lucra într-o structură de elită.

"DNA are un specific aparte. Eu mi-am desfăşurat activiatea preponderent în zona de criminalistică. Este un mic regret, dar, în paralel, am şi o satisfacţie că lucrez într-o structură de elită a Ministerului Public, o strucutră cu oameni bine pregătiţi profesional şi cu multe performanţe profesionale", a adăugat Iacob.

Marius Iacob, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DNA, a fost intervievat, marţi, de membrii Secţiei pentru procurori a CSM.

Tot marţi vor susţine interviurile la CSM generalul maior Ion Vasilache, propus procuror şef al Secţiei Parchetelor Militare, Camelia Sutiman, propusă pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), şi Simona Brădiceanu, propusă pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din PICCJ.

Cei patru candidaţi la funcţiile de conducere din DNA şi Parchetul instanţei supreme susţin, timp de 30 de minute, proiectele de management, după care răspund timp de 75 de minute întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM .

Miercuri vor fi intervievaţi la CSM Claudiu Constantin Dumitrescu, propus pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, Iuliana Nedelcu, propusă procuror şef al Secţiei Judiciare din PICCJ, şi Antonia Eleonora Constantin, propusă procuror şef adjunct al aceleiaşi secţii.

În aceeaşi zi, CSM va transmite Ministerului Justiţiei avizele pentru toţi cei şapte candidaţi.

Marius Iacob a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 până în 1997, iar ulterior procuror criminalist şi prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În perioada 2005 - 2006, Iacob a fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cerând eliberarea din această funcţie din motive personale.

Începând din 20 octombrie 2006, Marius Iacob a ocupat prin delegare funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, iar din martie 2007 a fost numit în această funcţie, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei. Iacob a mai obţinut încă un mandat în această funcţie, din martie 2010, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu.

Iacob a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general începând din 27 iunie 2012, delegarea expirându-i în octombrie 2012, iar din 10 iunie este delegat în funcţia de procuror şef adjunct al DNA.

Procurorul Marius Iacob are printre obiective creşterea calităţii în activitatea de urmărire penală şi, implicit, scăderea procentului de achitări în dosarele DNA, conform proiectului său de management.

Pentru diminuarea procentului de achitări , Iacob are în vedere "evaluarea activităţii secţiilor operative, atât sub raportul calităţii desfăşurării anchetelor şi instrumentării dosarului, cât şi sub aspect cantitativ al numărului de dosare soluţionate în instanţă şi al volumului de dosare eficient întocmite de fiecare secţie şi/sau fiecare procuror", conform proiectului său.

El mai are ca obiectiv reorganizarea poliţiei judiciare din DNA, concomitent cu constituirea unei structuri de investigaţii formate din ofiţeri cu atribuţii "raportate la principalele componente operative, coresponzătoare viitoarelor tehnici de supraveghere şi cercetare prevăzute de noul Cod de procedură penală: investigatori acoperiţi, filaj, investigaţii financiare pentru identificarea bunurilor ce pot fi indisponibilizate prin măsuri asiguratorii sau confiscării extinse etc.".

Procurorul Marius Iacob deţine un apartament de 75 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 2006 şi o maşină Volkswagen, fabricată în 2008. De asemenea, magistratul a contractat două credite, unul în 2006 de 25.000 de euro la Banca Comercială Română, scadent în 2022, şi un altul de 47.000 de lei, contractat în 2008 la Banca Românească şi scadent în 2018.

Potrivit declaraţiei de avere din 10 aprilie 2013, Marius Iacob a obţinut, în anul fiscal anterior, venituri din salarii de 169.113 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ