Prognoza CE privind inflația s-a redus de la 4,6% la 4,3%

| 03 mai, 2013

Comisia Europeană (CE) a diminuat, în previziunile sale economice de primăvară, nivelul estimat al ratei anuale a inflaţiei pentru 2013 de la 4,6% la 4,3%, iar pe cel pentru 2014 de la 3,3% la 3,1%.

Prognoza Comisiei Europene cu privire la rata anuală a inflației a fost diminuată pentru 2013 de la 4,6% la 4,3%, iar pentru 2014 de la 3,3% la 3,1%. Deşi în a doua parte a lui 2013 presiunile inflaţionare ar urma să se amelioreze, executivul comunitar estimează că rata anuală a inflaţiei din România va rămâne în următorii doi ani cea mai mare din UE.

Cu o săptămână în urmă preşedintele Traian Băsescu a declarat că inflaţia anualizată va fi în jur de 3% în 2013 dând asigurări că vor fi multe luni cu inflaţie extrem de redusă. "Cel mai bine vă spune guvernatorul. Dar eu vă asigur că vom avea multe luni cu inflaţie extrem de redusă care, pe o inflaţie anualizată, ne poate permite să fim undeva la 3% - 3,5%. Dar exact vă spune guvernatorul. Din câte ştiu, nici el n-a nimerit-o întotdeauna", a subliniat preşedintele.

Conform previziunilor de iarnă CE, date publicităţii în a doua parte a lui februarie, rata anuală a inflaţiei urma să fie de 4,6% în 2013 şi 3,3% în 2014, urmând să crească din nou la 3,5% în 2015.

După o reducere în ultimul trimestru al lui 2012, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,1% în ianuarie acest an, dar a scăzut apoi în martie, în special datorită creşterii mai mici decât se anticipa a preţurilor la alimente şi energie, apreciază CE. Inflaţia provocată de preţurile la alimente se estimează că va încetini semnificativ în cursul anului, în special în a doua jumătate a lui 2013, în timp ce preţurile la energie ar urma să rămână mari din cauza liberalizării în curs a preţurilor la gaz şi la energie.

Conform previziunilor de primăvară ale CE, România ar urma să aibă cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele UE în 2013, 4,3%, urmată de Estonia (3,6%), Olanda şi Marea Britanie (2,8%) şi Ungaria (2,6%).

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ