Prognoza meteo: Când revin ploile în toată ţara

| 14 oct, 2013

Valorile medii diurne vor oscila între 13 şi 23 de grade Celsius în următoarele două săptămâni iar ploile vor reveni la jumătatea acestei săptămâni, şi, ulterior, în perioada 22-24 octombrie, la nivelul întregii ţări, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 14-27 octombrie 2013.

În zona Banatului, primele două zile ale intervalului regimul termic vor fi caracterizate de valori uşor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 21 de grade şi minime nocturne de 10-12 grade. La mijlocul săptămânii, în intervalul 16-18 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii diurne, respectiv de 14-16 grade, se vor situa sub cele climatologic normale, iar valorile minime de 6-8 grade vor caracteriza dimineţi normale. Începând cu data de 19 octombrie, încălzirea vremii va menţine, cel mai probabil până în jurul datei de 25 octombrie, regimul termic peste cel obişnuit, atât în privinţa maximelor, ce vor fi de 19-23 de grade, cât şi a minimelor, anticipate în jurul a 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în zilele de 15 şi 16 octombrie, când vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate şi, din nou, în jurul datei de 22 octombrie. 

În regiunea Crişanei, în primele două zile ale intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori uşor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 20 de grade şi minime nocturne de 10-11 grade. La mijlocul săptămânii, în intervalul 16-18 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii diurne, respectiv de 14-16 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 6-8 grade vor caracteriza dimineţi normale termic. Începând cu data de 19 octombrie, se va încălzi, vor fi maxime de 18-21 de grade, şi minime anticipate în jurul a 9 grade. În zilele de 15 şi 15 octombrie vor fi, local, cantităţi de apă mai însemnate şi, din nou, între 22 şi 24 octombrie, când se anticipează ploi slabe. 

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, la începutul intervalului, vremea se menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit la mijlocul lunii octombrie, media valorilor maxime urmând a se situa între 17 şi 19 grade, iar a minimelor între 7 şi 9 grade. Din 17 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12-14 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 4-6 grade vor caracteriza dimineţi normale. Începând cu data de 19 octombrie şi posibil până spre sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic se va situa peste cel obişnuit, atât în privinţa maximelor, ce vor fi de 15-19 grade, cât şi a minimelor, anticipate a se situa între 4 şi 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie, când vor fi local cantităţi de apă mai însemnate, dar şi în 23 octombrie când sunt posibile ploi slabe. 

În zona Maramureşului, intervalul de prognoză debutează cu un regim termic peste cel mediu multianual, respectiv valori medii ziua de 18-20 de grade şi 8-9 grade noaptea. Vremea se va răci apoi destul de mult, astfel încât între 16 şi 18 octombrie temperaturile medii vor fi în jur de 13 grade, ziua, şi de 4-6 grade, noaptea. Începând cu data de 19 octombrie, vremea se va încălzi treptat, iar regimul termic se va menţine peste cel obişnuit, atât în privinţa maximelor, ce vor fi în medie de 16-18 grade, cât şi a minimelor, anticipate a fi între 6 şi 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, însă în 15 şi 16 octombrie ploile pot fi mai însemnate cantitativ. 

În Moldova, în primele zile ale intervalului, valorile de temperatură se vor menţine uşor mai ridicate decât cele înregistrate în mod obişnuit la mijlocul lunii octombrie, atât ziua, când se anticipează că media valorilor maxime se va situa între 17 şi 19 grade, dar şi noaptea, când minimele vor fi între 7 şi 9 grade. În data de 17 octombrie, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12-14 grade, se vor situa sub cele specifice datei. Ulterior, până spre sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel obişnuit, cu maxime în medie de 14-16 grade şi minime între 5 şi 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie când vor fi cantităţi de apă mai însemnate, dar şi în 22-23 octombrie când sunt posibile ploi slabe. 

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în prima parte a intervalului de prognoză, va fi un regim termic în jurul celui mediu multianual specific, respectiv valori medii de 17-19 grade, ziua, şi 10-12 grade, noaptea. După scăderea de temperatură anticipată pentru data de 17 octombrie, va creşte probabilitatea de a se înregistra, din nou, un regim apropiat de cel specific, atât în privinţa maximelor, ce vor fi în medie de 15-17 grade, cât şi a minimelor, anticipate a fi între 8 şi 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în intervalul 16-17 octombrie când se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. 

În zona Munteniei, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18-20 de grade şi minime nocturne de 10-11 grade. În intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scădea, iar valorile medii din cursul zilelor vor fi de 16-17 grade, în timp ce minimele nocturne se vor încadra între 6 şi 10 grade. Începând cu data de 19 octombrie, vremea se va încălzi uşor, apoi temperaturile vor evolua în limitele normalului climatologic. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie, când vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate. 

În Oltenia, primele trei zile ale intervalului de prognoză regimul termic se vor caracteriza de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18-20 de grade şi minime nocturne de 10-11 grade. În intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scădea, valorile medii din cursul zilelor fiind de 16-17 grade, în timp ce minimele nocturne de 6-10 grade vor caracteriza dimineţi normale pentru această perioadă din an. Din 19 octombrie, regimul termic se va menţine peste cel obişnuit, atât în privinţa maximelor, ce vor fi de 18-22 de grade, cât şi a minimelor, anticipate în jurul a 8-10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 15 şi 16 octombrie, dar şi în jurul datei de 22 octombrie. 

La munte, în general regimul termic se va menţine apropiat de cel climatologic normal, cu valori maxime în medie de 9-14 grade şi minime între 3 şi 7 grade. Ceva mai rece va fi vremea în intervalul 16-19 octombrie, când media valorilor nocturne va fi în jurul a zero grade, iar cea a temperaturilor maxime va fi de 5-8 grade. Vor fi posibile precipitaţii slabe în mare parte a intervalului, însă în jurul datei de 16 octombrie acestea vor fi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ. În aceeaşi perioadă, pe fondul scăderii de temperatură, vor fi posibile şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu precădere la altitudini mari. 

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 14-27 octombrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ