Proiect de lege. Pedepse cu executare pentru șoferii băuți care fac accidente mortale

| 27 sep, 09:32

Un proiect de lege inițiat de un senator PSD ar putea înăspri pedepsele pentru șoferii beți sau drogați care provoacă accidente.

Șoferii beți sau drogați care provoacă accidente mortale ar putea să nu mai scape doar cu pedepse cu suspendare. Asta dacă o propunere legislativă depusă ieri în Parlament va intra în vigoare.

Inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, propunerea a fost înregistrată de „Ziua europeană fără decedaţi în accidente rutiere”.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România este pe primul loc în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti în accidente rutiere, dintre țările membre.

În prezent, legea permite suspendarea executării pedepsei, renunţarea la aplicare sau amânarea, inclusiv atunci când sunt prezente și alte infracțiuni precum cea de conducere a unui vehicul fără permis, conducerea sub influenţa alcoolului sau substanțelor interzise.

“Deși numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendința este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori – în creștere constantă în ultimii 10 ani. În prezent, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni între uciderea din culpă, în condițiile art 192 alin. (2) și cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere – art. 335 alin. (1) – (3), ori conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, reglementată la art. 336 alin. (1) – (3)”, se arată în documentul depus de Cazanciuc.

Senatorul spune că riscurile și consecințele nerespectării regulilor de circulație sunt extrem de grave, iar pentru a proteja toți participanții la trafic, este nevoie de măsuri mai severe.

„Sunt convins că vom contribui la conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile si consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulatie. Este o măsură care ne va proteja pe noi toți, dar mai ales pe cei care ar putea sa îi impiedice pe cei care ar intenționa să se urce la volan băuți, drogați sau fără permis”, a menționat Robert Cazanciuc, cu ocazia înregistrării propunerii de completare a Codului Penal, astăzi, la Senat.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ