Proiect de ordonanţă: În timpul şcolii online, părinţii primesc zile libere şi indemnizaţie

| 17 aug, 13:54

Un proiect de ordonanţă de Guvern elaborat de Ministerul Muncii prevede acordarea unei indemnizaţii de maximum 193 lei pe zi brut pentru părinte, în plus faţă de zilele libere în cazul în care şcoala la care învaţă copilul îşi suspendă cursurile din cauza situaţiei epidemiologice.

Proiectul prevede că indemnizaţiile sunt acordate părintelui dacă elevul are cel mult 12 ani.

Proiectul de OUG prevede, la art. 3:

“(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.”

Pentru anul 2020, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 5.420 de lei, însemnând 258 de lei pe zi, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 193 de lei pe zi. Suma pentru 14 zile, cât se presupune că va fi perioada de închidere dacă apare un caz de Covid-19 în școală, s-ar ridica la 2702 de lei brut, conform calculelor EduPedu.ro.

Zilele libere se acordă la cererea unui dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ