PROIECT in Parlament: Reducerea TVA la energie termică de la 20% la 9%

| 02 noi, 13:02

Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect de lege, reducerea TVA la energia termică de la 20% la 9%.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal a fost iniţiată de şase parlamentari de la PNL: Roberta Anastase, Paul Dumbrăvanu, Virgil Guran, George Ionescu, Ioan Tămâian şi Iulian Dumitrescu. 

Iniţiatorii precizează că de la 1 ianuarie 2016, TVA la energie termică este 20%, iar pentru livrarea apei potabile este percepută o cotă redusă de 9% şi este necesară aplicarea unei cote a TVA egală pentru cele două, "având în vedere importanţa energiei termice ca element esenţial pentru îmbunătăţirea traiului populaţiei". 

Aceştia au argumentat, în expunerea de motive, necesitatea reducerii cotei TVA pentru energia termică prin faptul că Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.119/2014 prevede că sistemul de încălzire trebuie să asigure temperatura minimă de 20 grade celsius în camerele de locuit, cu diferenţe în funcţie de destinaţia încăperii: pentru baie, w.c., cameră de zi - 22 grade celsius, iar pentru dormitoare - 20 grade celsius". De asemenea, un alt argument ar fi că astfel ar creşte condiţiile de viaţă şi confort ale cetăţenilor, în special ale persoanelor vârstnice care, din cauza veniturilor mici, sunt nevoite ca în sezonul rece să oprească sau să micşoreze consumul de energie termică, mai arată iniţiatorii. 

Reducerea cotei TVA la energie termică ar duce şi "la îmbunătăţirea sănătăţii publice, generată prin creşterea nivelului de accesibilitate a cetăţenilor la consumul de energie termică, respectiv prin stimularea consumului de energie termică din sistemul public", sunt de părere iniţiatorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ