Proiect: Pedepse cu închisoarea între 5 şi 10 ani pentru şoferii care au alcoolemie de peste 0,80 g/l

| 23 sep, 13:52

Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede înăsprirea pedepselor cu închisoarea până la 10 ani pentru persoanele cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge care conduc pe drumurile publice autovehicule sau tramvaie.

Potrivit iniţiativei legislative de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, depusă în 19 septembrie la Camera Deputaţilor, "conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 10 ani". 

În prezent, pedepsele pentru această faptă sunt de la unu la 5 ani. Aceste persoane ar urma să primească pedepse cu închisoarea de la 10 la 15 ani, faţă de 2 la 7 ani cum este în prezent, în cazul în care efectuau transport public de persoane sau transport de substanţe sau produse periculoase. 

Proiectul mai prevede perioade mai mari de suspendare a permisului pentru consumul de alcool şi stupefiante, cuprinse între 5 şi 10 ani, dacă titularul a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau sub efectul stupefiantelor şi între 6 luni şi un an pentru alcoolemia până în 0,80 g/l alcool în sânge. 

Iniţiativa legislativă propune majorarea duratei de suspendare a permisului pentru alcool şi stupefiante atunci când se repetă aceeaşi faptă într-un interval de 5 ani de la restituirea permisului. 

Actul normativ mai prevede şi ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor să nu poată fi reduse. 

Iniţiatorul consideră că aplicarea acestui proiect ar duce la scăderea cu 20 la sută a accidentelor rutiere. El a argumentat necesitatea acestei propuneri legislative prin faptul că în fiecare oră un român este omorât sau schilodit în accidente rutiere, iar între 3 şi 7 la sută dintre accidente au drept cauză consumul de alcool. 

Deputatul Tudor Ciuhodaru a mai depus, alături de alţi parlamentari, la Parlament, în 2013, o iniţiativă legislativă similară, care a fost respinsă de Senat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ