PROIECT - Reducerea pedepsei pentru deținuții care stau în celule mici

| 07 noi, 15:13

Un nou proiect de lege al ministerului Justiţiei, pus în dezbatere publică, prevede ca după o lună petrecută într-un spaţiu de sub trei metri pătraţi, un deţinut să primească o reducere cu trei zile a pedepsei. Raluca Prună a explicat că România este obligată să asigure compensaţii pentru deţinuţii care au fost închişi în celule mici, care nu respectă normele internaţionale.

În ultimii ani, Curtea Europeană pentru drepturile omului a condamnat România în zeci de situaţii pentru că nu a respectat drepturile fundamentale ale omului.

„Trebuie să recunoaștem că avem condiții precare în penitenciare și am creat aceste cadru în care un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, e un tip de compensare pe care persoana deținută în condiții precare o poate primi”, a spus Raluca Prună.

În alte ţări, precum Bulgaria, Grecia şi Italia, deţinuţii au primit bani pentru zilele petrecute în spaţii improprii. Ministrul Justiţiei a precizat că perioada petrecută după gratii trebuie să-l ajute pe condamnat să înţeleagă gravitatea faptelor comise şi să se reintegreze în societate. În tot acest timp, drepturile trebuie să-i fie respectate.

„Societatea trebuie să înțeleagă ca toți cei care trec printr-un penitenciar și își execută pedeapsa sunt persoane care au greșit, dar scopul fundamental al pedepsei e îndreptarea. Așa încât eu invit întreaga societate și sper ca în tot acest an în care am vorbit de conditți precare și sistemul penitenciar din România, sper ca societatea să devină mai tolerantă. Aceștia sunt cetățeni ca și noi, nu li s-a ridicat cetățenia”, a spus ministrul Justiției.

Numărul deţinuţilor care vor beneficia de reducerea cu trei zile a pedepsei după fiecare lună petrecută într-o celulă mai mică decât normele impuse va fi stabilit de o comisie specială. Va fi analizat cazul fiecărui deţinut în parte şi vor fi făcute măsurători pentru a vedea câte închisori alocă sub trei metri pătraţi pentru un deţinut.

 

Tag-uri: raluca pruna
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ