Proiecţiile filmului despre procurorul Panait, suplimentate cu o vizionare, la cererea publicului

| 08 noi, 2014

Proiecţiile speciale ale filmului despre procurorul Cristian Panait, "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, care va fi prezentat săptămâna viitoare într-o versiune de lucru în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj, au fost suplimentate la cererea publicului cu o vizionare, luni, la Cinema Union din Capitală.

Filmul despre procurorul Cristian Panait va fi prezentat într-o versiune de lucru în cadrul unor proiecţii speciale, care se vor desfăşura la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj, în perioada 10 - 13 noiembrie.

În Bucureşti a fost anunţată iniţial de către Tudor Giurgiu, pe blogul său, o singură proiecţie, luni, de la ora 21.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR).

Însă, potrivit unui anunţ postat vineri pe pagina de Facebook a filmului, "datorită cererii foarte mari de bilete şi a interesului crescut" va mai fi organizată o proiecţie specială a peliculei în Bucureşti, luni, de la ora 22:00, la Cinema Union.

Proiecţiile speciale din ţară ale versiunii de lucru a filmului "De ce eu?" vor avea loc marţi, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional - Sala Cub din Iaşi, miercuri, de la ora 20.00, la Filarmonica Banatul (Sala Capitol) din Timişoara, şi joi, de la ora 20.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Preţul unui bilet la aceste proiecţii este de 10 lei.

Tudor Giurgiu a anunţat, miercuri, pe blogul său că va organiza săptămâna viitoare proiecţii speciale ale filmului "De ce eu?" (work-in-progress) în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj.

"Sunt curios cum vi se va pare, ce vă place sau ce nu v-a convins. Să discutăm după film despre România anului 2002, despre ce trăim azi şi ce va fi de-acum încolo. Despre sacrificii şi speranţă", a scris Tudor Giurgiu. "Alături de mine, la Iaşi, Timişoara şi Cluj va fi Emilian Oprea, interpretul rolului principal. Şi Ionuţ Caras, la Cluj", a adăugat Giurgiu.

În anunţul său, Tudor Giurgiu a spus că nu va da interviuri presei, acesta susţinând totodată că nu îşi doreşte mediatizare. "Vrem doar să ne întâlnim cu o seamă de oameni şi să discutăm liber despre film", a spus el.

În anunţul său, Tudor Giurgiu nu a făcut nicio precizare referitoare la decizia de programare a acestor proiecţii speciale ale filmului despre procurorul Panait chiar în săptămâna de dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, care urmează să se desfăşoare pe 16 noiembrie.

Pe de altă parte, pe 6 octombrie, Tudor Giurgiu a declarat că pelicula despre procurorul Panait va fi trimisă la festivalurile internaţionale de film de la Berlin şi Sundance, precizând că lansarea în cinematografele din România ar putea avea loc la sfârşitul lunii februarie sau, cel mai probabil, la începutul lunii martie, anul viitor.

Primele imagini din filmul despre cazul procurorului Cristian Panait au fost publicate pe 25 septembrie de regizorul peliculei, Tudor Giurgiu, în secvenţele lungmetrajului apărând şi Robert Turcescu, despre care cineastul a precizat la momentul respectiv că îşi interpretează propriul rol, cel de moderator TV. Aceste imagini au fost publicate de Tudor Giurgiu pe blogul personal şi pe pagina sa de Facebook.

Teaserul filmului "De ce eu?", cunoscut până de curând sub titlul de "Cristian", începe cu textul scris: "Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliţia politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajaţi şi beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori".

După imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaserul conţine un mesaj ce aparţine, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: "Toţi cei care încearcă din interior să lupte cu un sistem asfixiant sfârşesc inevitabil prin a fi înghiţiţi, izolaţi şi sfâşiaţi în bucăţi...".

"Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune. Şefii săi îi încredinţează un caz de maximă importanţă: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr şi carieră îl apasă cumplit. Încercând să rezolve cazul cu orice preţ, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi are parte de surprize şi revelaţii neaşteptate".

Într-un interviu, regizorul Tudor Giurgiu a precizat că filmul "Cristian" este un proiect de care este "foarte ataşat", afirmând că încearcă să îl lucreze "cât mai neatins de toate conotaţiile politice". "M-aş bucura să schimbe nişte conştiinţe, m-aş bucura să se redeschidă un pic cazul şi discuţiile în jurul cazului, care cred în continuare că a fost foarte rapid clasat şi de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi şi nechestionaţi. Dar de aici până la toate elucubraţiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă", a afirmat acesta.

Întrebat dacă premierul Victor Ponta apare ca personaj în film, regizorul Tudor Giurgiu a spus că este vorba despre o intoxicare a mass-media, pentru că Victor Ponta, la data decesului procurorului Panait, nu mai era procuror în Parchet. "Una este isteria din mass-media şi alta este ce se întâmplă în film", a replicat el.

Tudor Giurgiu a explicat că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait, întâlnindu-se cu mulţi din apropiaţii acestuia. "A durat foarte mult şi lumea cred că trebuie să înţeleagă bine că e un film de ficţiune, el nu este un film documentar. (...) este un film despre un procuror aflat în faţa unei decizii importante, cum să joace o carte importantă, să dea o soluţie aşa cum i se impune, aşa cum se doreşte, undeva în sferele de sus ale puterii, sau să dea o soluţie pe un dosar aşa cum îi dictează profesia şi normele morale ale meseriei. Asta e dilema morală a filmului", a completat Giurgiu.

"Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos şi deştept şi admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă", a mai declarat acesta.

Filmul îi are în distribuţie pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Liviu Pintileasa şi Alin Florea.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat în luna septembrie că este convins că filmul despre cazul procurorului Cristian Panait, regizat de Tudor Giurgiu, nu are nicio legătură cu el, deoarece nu mai era procuror atunci când s-au întâmplat faptele care fac subiectul lungmetrajului.

"Nu are legătură cu mine. Tudor Giurgiu a spus foarte clar că este un film artistic despre viaţa lui Cristi Panait, care mi-a fost un foarte bun prieten şi apropiat, am fost procurori tineri amândoi", a declarat Victor Ponta, la momentul respectiv, la România TV.

El a amintit că nu mai era procuror când s-au întâmplat faptele care fac obiectul filmului şi a adăugat că poate va exista şi un al doilea episod al peliculei, cu procurorii de dinainte de 1989, printre care ar putea fi găsit şi un contracandidat din actualele alegeri prezidenţiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ