PROIECTUL DE LEGE privind votul prin corespondenţă a fost aprobat în plenul Camerei Deputaţilor

| 28 oct, 08:41

Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, la o săptămână după ce a fost adoptat de Senat. Votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat.

UPDATE. Deputații au adoptat miercuri proiectul de lege privind votul prin corespondență, act normativ ce va fi aplicat doar la alegerile parlamentare.

Proiectul a fost adoptat cu 257 de voturi "pentru", 12 abțineri și 30 de voturi "împotrivă".

Liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu, a anunțat imediat după vot că liberalii încetează greva parlamentară.

Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat marți raport de admitere pentru acest act normativ și a stabilit că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că acest proiect de lege va fi unul pilot. Votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, "în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri, a explicat Vlase.

Un alt amendament propus de PSD și adoptat de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondență se puteau înscrie în Registrul electoral online.

"Cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opțiunea pentru votul prin corespondență, în baza unei cereri scrise datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate", a mai decis comisia de specialitate.

 

Marţi, Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat raport de admitere pentru acest act normativ. 

Totodată, comisia a decis că votul prin corespondenţă va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale şi europarlamentare, aşa cum era prevăzut în proiectul iniţial adoptat de Senat. 

Preşedintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondenţă va fi unul pilot, iar votul prin corespondenţă se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, urmând ca, "în funcţie de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice acest vot şi pentru alte tipuri de alegeri. 

Un alt amendament propus de PSD şi adoptat marţi de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancţiunea legii penale, la fel şi exercitarea votului în numele altei persoane.

Citeste si: PNL a depus la Senat o moţiune simplă împotriva lui Gabriel Oprea

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă se puteau înscrie în Registrul electoral online. 

Comisia a mai decis că "cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă în baza unei cereri scrise datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a paşaportului cu menţiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 oct, 23:17
mariana
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ