Proiectul privind achiziţia de avioane multirol, aprobat astăzi de Camera Deputaţilor

| 26 iun, 2013

Deputaţii au adoptat astăzi, cu 261 de voturi "pentru" şi 6 abţineri, proiectul de lege care prevede achiziţia a 12 avioane multirol de tip F-16.

Proiectul de lege aprobat vizează realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului 'Avion multirol al Forţelor Aeriene' care prevede achiziţia unui număr de 12 avioane multirol, conform memorandumului aprobat de Guvern.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Vasile Costea a solicitat adoptarea proiectului, punctând că acesta este esenţial pentru realizarea capabilităţii operaţionale a României. 

Preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, a arătat şi el că adoptarea proiectului reprezintă un moment important pentru Armata României. 

'Este intrarea într-o nouă etapă, într-o nouă eră. Avioanele F-16 aşa cum vor fi modernizate înseamnă accesul ţării noastre şi al armatei noastre la înaltă tehnologie în adevăratul sens al cuvântului', a spus Canacheu.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a afirmat că dotarea cu avioane F-16 reprezintă intrarea armatei într-un program de înzestrare de elită. 

'Achiziţia acestor avioane F-16 este până la urmă cea mai bună soluţie pe care România în actuala conjunctură economică o putea găsi. (...) Pasul următor este tranziţia către avionul de generaţie cinci - F-35 -. Este obiectivul final al Armatei Române şi al piloţilor noştri militari. Dotarea cu aceste avioane nu înseamnă doar o simplă achiziţie de armament. Este o ocazie foarte importantă pentru noi de a întări cooperarea militară atât cu Portugalia, membră a UE, dar şi cu SUA, principalul nostru partener în materie de securitate', a spus Gerea, subliniind că achiziţia de avioane F-16 poate însemna şi o oportunitate pentru cooperarea dintre companiile americane de profil şi cele din România.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a arătat că proiectul de lege este unul dintre lucrurile importante realizate de Parlament în această sesiune. 

Deputatul minorităţilor naţionale Niculae Mircovici a afirmat că adoptarea proiectului reprezintă un moment istoric, arătând că acesta asigură intrarea în clubul de elită al aviaţiei mondiale. 

'Nu trebuie să uităm că suntem ţara care l-a dat pe Vlaicu, pe Vuia, pe Coandă, care a dat mari nume în aviaţia mondială şi este momentul odată să uităm acea obişnuinţă pe care o avem că românii şi bulgarii sunt cetăţeni de mâna a doua în UE. Avem dreptul să stăm pe o poziţie firească atâta timp cât ne zbatem pentru acest lucru', a spus Mircovici. 

El a punctat şi rolul pe care preşedintele Traian Băsescu l-a avut în demersurile pentru realizarea programului de dotare a armatei cu avioane F-16. 

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut că pe viitor Parlamentul ar trebui să aprobe strategii, iar negocierile, sumele şi condiţiile să fie asumate de Guvern. 

De asemenea, deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 62/2013 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 11/2012 privind stabilirea unor măsuri pentru eliberarea benzilor de frecvenţe radio 830-862 MHz, 1747,5-1785 MHz, 1842,5-1880 MHz şi 2500-2690 MHz, precum şi pentru aprobarea unor măsuri în domeniul financiar-bugetar.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Vasile Costea a arătat că prin eliberarea unor benzi de frecvenţe radio va fi asigurată suma de 97 de milioane de euro pentru plata primei tranşe la achiziţionarea avioanelor F-16.

'Prin acest proiect de lege s-a identificat sursa prin care se vor plăti avioanele multirol. Este vorba de suma de 97 de milioane de euro care va fi asigurată pentru prima tranşă', a spus secretarul de stat.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat precizarea sumelor încasate din licitaţiile începute încă din timpul Guvernului Boc, însă nu a primit un răspuns. 

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a explicat că aceste sume sunt cuprinse în anexe care sunt secrete şi că Toader va primi răspuns în scris. 

Cele două proiecte de lege au fost introduse pe ordinea de zi a plenului la solicitarea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, după ce Biroul Permanent al Camerei a aprobat suplimentarea ordinii de zi. 

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul celor două proiecte legislative.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ