Proiectul privind vârsta standard de 65 ani la pensionare, raport favorabil în Comisie

| 17 iun, 2014

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat marţi raport favorabil pentru proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede ca vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei să fie de 65 de ani.

Proiectul de lege stipulează că atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare eşalonat, astfel încât atingerea vârstei de 65 de ani pentru femei să fie realizată până în anul 2035 iar pentru bărbaţi, până în 2015. Potrivit legii actuale, pentru femei în anul 2030 s-ar fi atins vârsta standard de pensionare de 63 de ani.

Guvernul susţine iniţiativa legislativă.

În dezbaterile din Comisia de muncă, deputatul Cristina Pocora (PNL) a formulat un amendament, susţinut şi de deputatul UDMR Kerekes Károly, care prevede ca femeile din România să se pensioneze la 63 de ani cu posibilitatea de a alege dacă doresc să îşi continue activitatea până la 65 de ani. Amendamentul a fost respins de comisie.

'În 2010 am discutat pe acest subiect. La momentul acela Guvernul propunea o astfel de lege şi aici împreună cu colegii de la acea dată am reuşit să trecem amendamentul în aşa fel încât bărbaţii să iasă la pensie la 65 de ani şi femeile la 63 de ani. Am argumentat atunci - şi argumentaţia este perfect valabilă şi acum - că femeia are mai multe joburi pe zi, decât femeia din alte state europene, că pe lângă job femeia din România, din mediul rural, are şi treburile casnice, are şi grija copilului şi până la urmă o femeie în România munceşte mai multe norme', a spus Pocora.

Ea a susţinut că există la nivel european o recomandare, şi nu o directivă privitoare la acest subiect.

'Tocmai pentru că nu este directivă şi este recomandare noi ar trebui să o adoptăm la situaţia femeilor din România. Fac un apel la reprezentanţii Guvernului. Nu mai reveniţi cu această idee, egalizarea vârstei de pensionare. Soluţia bugetară nu este la pensionari, la vârsta de pensionare. Soluţia pentru dvs. de a face rost de bani la buget este să mutaţi accentul de pe pensionari pe politici active de creare de locuri de muncă pentru generaţia tânără', a afirmat Pocora. 

Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ