Proprietarul Rompetrol va prelua o participaţie de 8,4% la câmpul petrolifer Kashagan

| 02 iul, 2013

Guvernul kazah a anunţat, astăzi, că îşi va exercita dreptul de preemţiune şi va achiziţiona participaţia vândută de compania petrolieră americană ConocoPhillips la uriaşul zăcământ petrolifer Kashagan din Kazahstan, transmite Bloomberg.

Ministerul kazah al Petrolului şi Gazelor Naturale a informat ConocoPhillips că va cumpăra pachetul său de 8,4% la proiectul Kashagan, iar compania petrolieră de stat din Kazahstan, KazMunayGas (proprietarul Rompetrol), va derula achiziţia în numele Guvernului.

În luna noiembrie a anului trecut, ConocoPhillips şi-a anunţat intenţia de a-şi vinde participaţia de 8,4% pe care o deţine la uriaşul zăcământ petrolifer Kashagan către compania petrolieră Oil and Natural Gas Corp Ltd. din India, estimând că această tranzacţie îi va aduce aproximativ cinci miliarde de dolari. Însă legislaţia kazahă permite statului să-şi exercite dreptului de preemţiune şi să cumpere pachetul de acţiuni în locul companiei indiene.

Directorul general de la KazMunayGas, Lyazzat Kiinov, a declarat că firma petrolieră chineză China National Petroleum Corp. va prelua ulterior un pachet de 8,33% din acţiunile proiectului Kashagan de la KazMunayGas pentru aproximativ cinci miliarde de dolari.

Proiectul petrolier Kashagan din Marea Caspică este cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 40 de ani. Se estimează că zăcământul Kashagan ar conţine rezerve de aproximativ 30 de miliarde de barili, dintre care opt până la 12 miliarde de barili sunt potenţial exploatabili. 

KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, s-a alăturat acestui proiect în calitate de acţionar în anul 2005 şi ulterior şi-a dublat participaţia la 16,8%. Companiile Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell şi Total deţin participaţii similare, în timp ce ConocoPhillips deţine 8,40%, iar compania niponă Inpex are o participaţie de 7,56%. 

KazMunayGas este o companie petrolieră controlată de statul kazah. În luna august 2007, KazMunayGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ