Propunere legislativă: Impozit zero pentru restaurante, baruri şi hoteluri pentru următorii trei ani

| 19 aug, 13:05

Firmele şi angajaţii din domeniul HoReCa ar putea fi scutiţi de impozite în următorii trei ani pentru a contracara pierderile înregistrate de pandemia de coronavirus şi de măsurile restrictive instaurate de autorităţi, potrivit unei iniţiative legislative depuse în Parlament.

Iniţiatorii proiectului afirmă că industria restaurantelor, barurilor şi hotelurilor a suferit o scădere a cifrei de afaceri cu aproximativ 70% faţă de anul trecut şi a determinat suspendarea în cazul a 40% dintre operatori.

„Sunt 40 de mii de societăţi comerciale care au capital românesc sută la sută afectate de restricţiile impuse după izbucnirea pandemiei. Peste 400 de mii de români lucrează în domeniu. Cifra de afaceri era, în perioadele bune, de 5 miliarde de euro. Potrivit analizei făcute de HORA, situaţia în industrie este sumbră. Dupa mai multe discuţii avute cu reprezentanţii din domeniu, am ajuns la concluzia că varianta impozitului 0, pentru o perioadă de 3 ani, cât să îţi revină situaţia şi să se repornească economia este acea mână de ajutor de care are nevoie industria HoReCa”, afirmă Marian-Gheorghe Cucşa, iniţiatorul acestui proiect de lege, potrivit Adevarul.

Iniţiativa legislativă propune aşadar scutirea de la plata impozitelor pentru anii fiscali 2020, 2021 şi 2022 pentru contribuabilii obligaţi la plata impozitului specific unor activităţi, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, precum şi pentru contribuabilii plătitori de impozit pe venit.

Aşadar, atât firmele, cât şi angajaţii lor vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit.

Angajaţii din HoReCa vor protesta miercuri, între orele 17-18, în faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează, pentru a trage un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie.

"Ignoranţa autorităţilor este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria Horeca participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie", au transmis reprezentanţii HoReCa pe pagina de Facebook. Astfel, miercuri, între orele 17 şi 18 angajaţii HoReCa vor întrerupe vânzarea şi se vor poziţiona în faţa restaurantelor şi a teraselor cu pancarte, protestul urmând să respecte normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Protestului i se vor asocia şi partenerii industriei.

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că "încă nu este cazul" să vorbim o redeschidere a restaurantelor în spaţiu închis.
"În măsura în care vom vedea că avem o stabilizare a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, cu tendinţă de scădere, putem să ne gândim, în conformitate cu nişte reguli care trebuie respectate, să putem deschide şi aceste restaurante. În acest moment încă nu este cazul", a declarat miercuri ministrul Sănătății, întrebat despre redeschiderea restaurantelor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ