Protestatarii anti-Roșia Montană se pregătesc să tragă obloanele

| 28 oct, 2013

De nouă săptămâni, în fiecare weekend, centrul Capitalei este scena unor manifestații de protest împotriva proiectului exploatării de la Roșia Montană. Mișcarea ”Uniți salvăm Roșia Montană” s-a constituit inițial ca reacție la decizia Guvernului de a înainta Parlamentului proiectul de lege prin care se autoriza exploatarea aurului din Apuseni, dar, între timp s-au scandat și mesaje anti-capitaliste și anti-sistem.

Și duminică protestatarii au ieșit în centru Capitalei ca să-și strige doleanțele, dar de acestă dată numărul lor a fost sensibil mai redus, abia atingând 3000 de oameni. În plus, traseul ales a fost unul scurt - Piața Universității, Guvern - Calea Victoriei - Piața Unirii, semn că energia pieţei este pe terminate. Acest itinerariu a fost unul relativ obișnuit în comparație cu ce s-a întâmplat săptămânile trecute, liderii manifestanților încercând la fiecare rundă de proteste să vină cu ceva nou din punct de vedere al acțiunilor și al traseului manifestațiilor.

Pe de altă parte, așa cum reiese din modul în care mass-media a transmis protestele din weekend, ele au devenit un eveniment banal care nu mai miră pe nimeni, discuțiille din mass media axandu-se doar pe ce se întâmpla în stradă, nu pe detaliile proiectului RMGC. Această relatare factuală s-a păstrat și în presa de luni dimineață, unde protestele sunt prezentate ca parte a "normalităţii" sfârșitului de săptămână bucureștean. Manifestanții au ratat astfel unul din scopurile principale pentru care au ieșit în stradă. Acțiunile de protest au în primul rând ca scop creșterea vizibilității publice a unei anumite probleme. Or, protestatarii au ratat în weekend acest obiectiv, discuțiile din mass media fiind doar despre protestele în sine.

Au existat și încercări de a crește expunerea protestului prin introducerea temei jandarmilor care ar fi fost prea permisivi cu manifestanții. Dacă săptămâna trecută acest mesaj fusese îmbrățișat doar de B1 Tv, acum Antena 3 a intrat și ea în joc. Pe de altă parte, intențiile reale ale televiziunii din Calea Victoriei au putut fi observate atunci când B1TV a susținut că există ciocniri violente între manifestanți și jandarmi doar pentru că, în momentul în care o protestatară a leșinat, forțele de ordine au încercat, așa cum era normal, să o scoată din mulțime și să-i ofere ajutor medical.

Totodată, trebuie să mai adăugăm și că protestatarii au început afişeze o atitudine sfidătoare față de forțele de ordine. De exemplu, atunci când jandarmii le-au cerut să nu mai ocupe carosabilul și să se deplaseze pe trotuar, protestatarii au refuzat, forțând cordoanele forțelor de ordine. Jandarmii ar fi putut riposteze, dar nu au făcut-o tocmai pentru a nu escalada conflictul. Dar noul comportament al protestatarilor arată frustrarea acumulată după nouă săptămâni de manifestaţii tot mai stinse şi lipsite de rezultate.

La aproape două luni de când au început, protestele din Piața Universității se apropie de final, iar intensitatea tot mai redusă a manifestaţiilor demonstrează acest lucru. Din foarte multe puncte de vedere, pierderea energiei inițiale era ceva de așteptat, mai ales dacă luăm în considerare că se iese în stradă de atâta timp, fără niciun efect. În prezent, manifestațiile din Piața Universității au intrat în etapă finală, fiind din ce în ce mai evident că în locul unui "bum" de sfârşit, ele se vor încheia într-un suspin prelungit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 oct, 2013
Ioana
Exemplu concret de oameni care au parte de un trai decent, chiar mai mult decat decent si nu se gandesc si la ceilalti cum sunt locuitorii Rosiei Montane care nu au un loc de munca si nu au ce pune pe masa.
29 oct, 2013
gabi
Diversionist!!
RESURSELE TREBUIE EXPLOATATE!!o tara nu sta un LOC din cauza unor Papagali care NU au ce face pe acasa si ies in strada!
28 oct, 2013
sonia
INCitare!
NU cumva INCITATI cu acest articol!??ati mai scris ceva asemanator si nu s-au oprit!Nu cumva chiar asta va Doriti??sa Nu inceteze?! si ii provocati pe cei scosi in strada ?!
-e adevarat ca ei ies MANIPULATI fiind dar....DV acum ce faceti
ii incitati sa iasa!!!!!!!!
29 oct, 2013
ionel
..foarte bine scris ..sa iasa la demostratie pana ceva se v-a intampla

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ