Minerii blocaţi la Roşia Montană solicită aprobarea proiectului minier

| 19 oct, 2013

Cei 33 de mineri care s-au blocat luna trecută timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă.

Aproximativ 300 de oameni, angajaţi ai companiei miniere, rude ale minerilor şi localnici, protestează cerând aprobarea proiectului de la Roşia Montană, iar 33 de mineri au intrat în subteran pentru a-şi susţine cauza. Preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat că minerii intraţi în subteran în jurul orei 15:30 vor rămâne acolo aproximativ două ore, acesta fiind un gest simbolic şi un protest paşnic prin care solicită aprobarea proiectului minier şi locuri de muncă, relatează Mediafax.

"Condamnăm acţiunile anti-sociale şi anti-româneşti ale ONG-urilor protestatare împotriva locurilor de muncă în minerit. Cerem acestor ONG-uri să înceteze cu provocările şi violenţa! Este inadmisibil ca un cetăţean al statului român, care este şi demnitar, să fie atacat cu pietre de protestatari (ministrul Culturii, Daniel Barbu - n.r.). Condamnăm atitudinea protestatarilor care instigă la violenţă în protestele anti-Roşia Montană!", a spus Cristian Albu.

El a adăugat că oamenii din Roşia Montană vor să transmită faptul că în Munţii Apuseni moţii susţin mineritul.

"Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă şi la o viaţă decentă, la noi acasă, din minerit. Cerem românilor solidaritate cu soarta noastră! Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace şi linişte", a afirmat Albu.

În 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat în subteranul galeriei Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană, alţi 11 angajaţi ai companiei RMGC alăturându-li-se două zile mai târziu.

În seara de 15 septembrie, toţi cei 33 de angajaţi ai RMGC au ieşit din galerie după o vizită a premierului Victor Ponta, care le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

În după-amiaza aceleiaşi zile, aproape două mii de persoane din ţară au mers la Roşia Montană pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cei 33 de angajaţi ai RMGC blocaţi în subteran.

În 22 septembrie, cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran, la Roşia Montană, pentru un protest de câteva ore, cerând aprobarea proiectului minier, ei fiind susţinuţi la suprafaţă de 250 de persoane.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au mers în judeţul Alba, în 25 septembrie.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 oct, 2013
Virgil
Asa -zisii mineri
Acesti oameni care protesteaza in subteran nu sunt mineri. Sunt rumeni, bine hraniti, nu au figuri de mineri. Este evident ca sunt platiti de RMGC sa joace rolul de someri amarati. De ce nu se preocupa nimeni de soarta miilor de diponibilizati de la Oltchim, CFR, Posta, etc, etc? Ce treatru de prost gust!
20 oct, 2013
Alexandru
nu acum
nu MAI sunt mineri acum, pentru ca nu au unde munci, dar s-au implicat in reabilitarea acelei galerii si introducerea ei in circuitul turistic. In Rosia Montana, mineritul s-a practicat de 2000 de ani
19 oct, 2013
stelian
vax!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
io propunsa ii ia g.c. din Canada acolo si sa ii faca mineri pe cati dolari vor, pt ca aurul ala e asa cum Stefan cel Mare a spus despre Moldova ! al tuturor Romanilor cu cugetul Roman sau al NIMANUI.
19 oct, 2013
Calin
de asemenea proiecte avem nevoie
oamenii din Rosia Montana cer de ani de zile pornirea proiectului minier, este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, de ridicare a oamenilor de acolo din saracie si somaj! in plus e o sansa foarte buna pentru Romania sa ne dezvoltam, de asemenea proiecte avem nevoie!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ