Protestatarii au în sânge încălcarea legii?

| 01 noi, 2013

Joi, după două săptămâni de relativă linişte, în satul Pungeşti s-a desfăşurat încă un episod al disputei privind explorarea gazelor de şist de lângă localitatea vasluiană.

Ameninţaţi de Prefectura Vaslui cu procese în contencios administrativ, consilierii locali din Pungeşti s-au întâlnit pentru a infirma o hotărâre luată de acelaşi Consiliu prin care se interzicea explorarea resurselor de subsol neconvenţionale. Prefectura a cerut Consiliului Local din Pungeşti revocarea hotărârii luate anterior de aleşii din comună deoarece aceasta este ilegală, din moment ce doar autorităţile judeţene şi centrale au dreptul să aprobe sau să interzică o explorare a resurselor de subsol. Cu toate acestea, în faţa primăriei s-au adunat aproximativ două sute de persoane care au început să strige împotriva Chevron şi şi-au exprimat dorinţa de a asista la şedinţă. În final, după mai mult ore de scandal, aleşii locali au decis ca interdicţia votată anterior să se menţină.

Este evident că actul Consiliului Local Pungeşti este ilegal, dar consilierii nu l-au putut modifica tocmai din cauza presiunii protestatarilor instigaţi de mai mulţi aşa-zişi ecologişti prezenţi în mulţime. În ciuda lipsei de legalitate a deciziei, manifestanţii au obţinut ce au vrut, aproape obligându-i pe consilierii locali să voteze un act ilegal. Faptul că este pentru a patra oară în acest an când aleşii locali din Pungeşti au participat la o acţiune ilegală prin care se interzice explorarea gazelor de şist nu face decât să demonstreze până unde au ajuns în ultima vreme acţiunile de protest din România.

Acţiunea de protest paralelă cu cea de la Pungeşti nu a fost nici ea lipsită de ilegalităţi. Protestatarii anti-Roşia Montană din Bucureşti blochează deja în fiecare weekend străzile din centrul Capitalei fără a avea autorizaţie de la primărie. Deşi au încercat în repetate rânduri să îi provoace pe jandarmi, reprezentanţii statului au evitat până în prezent escaladarea protestelor în violenţe de stradă. În schimb, manifestanţii care au vandalizat maşina ministrului Daniel Barbu urlă acum că urmărirea penală începută împotriva lor este o acţiune de intimidare cu tentă politică.

Orice acţiune de protest îşi propune să influenţeze hotărârile factorilor politici de decizie. Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă la Pungeşti şi în Bucureşti a depăşit de mult limita dintre legal şi ilegal. Faptul că protestatarii încalcă din ce în ce mai des legea este o dovadă că manifestaţiile au degenerat în ceva mult mai periculos. Pe de o parte, protestatarii se opun anumitor proiecte benefice economiei României, dar pe de altă parte ei nu se arată dispuşi să negocieze deloc cu decidenţii politici. În schimb, ei se dedau din ce în ce mai des la acţiuni ilegale.

Dincolo de faptul că protestele îşi au locul într-o democraţie funcţională şi că ele nu trebuie atacate în sine, zilele acestea manifestaţiile din România au trecut de o anumită limită şi asta trebuie să dea de gândit autorităţilor. Indiferent de ce susţin manifestanţii, ei trebuie să respecte legea, iar când nu fac acest lucru, este de datoria statul român să-i pedepsească pentru actele ilegale comise, nu pentru protestele la care participă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 noi, 2013
Ioana
Rusine sa va fie domnule ziarist!
Rusine sa va fie domnule "jurnalist" pentru minciunile sfruntate pe care le publicati!
In alta ordine de idei, de ce protestatarilor romani din marile capitale mondiale solidari cu propestatarii din orasele Romaniei anti-otravirii fara nici un folos pentru poporul roman a patriei noastre (otravire care nu va afecta doar generatia nostra ci si multe generatii viitoare), repet, de ce romanilor protestatari din diaspora nimeni nu le imputa protestele in care se scandeaza nemultumiri adresate contra unui Guvern si unei probleme care nu-i afecteaza pe nationalii acestor mari capitale mondiale, dar in schimb in Romania acesti protestatari sunt "ilegali" ? Ca sa fiu sigura ca ma fac inteleasa fara probleme, intreb din nou, printr-un exemplu clar: de ce este posibil ca romanii din Londra care si ei protesteaza de 10 saptamani nu sunt intrebati de catre britanici ca "de ce fac galagie" si deranjeaza linistea publica in tara lor care nu are nici un interes, politic sau social sau de nici un alt fel in aceasta problema cu RMGC sau Chevron (Anglia in acest exemplu) iar in capitala Romaniei, in Bucuresti acum o luna jandarmii impingeau oamenii participanti la protest si-i intrebau ca "de ce protesteaza? nu voi i-ati ales? " iar acum intervin si actiuni violente dar atentie! din partea jandarmeriei asupra protestatarilor si nu violente din partea sau printre acesti manifestanti.
Rusine sa va fie sa mintiti in asemenea hal cititorii!
02 noi, 2013
Daniel
"proiecte benefice economiei" ))
Cum sunt proiectele astea benefice pt Romania cand statul se alege cu mai putin de 10 % la suta si compenseaza deficitul de buget inventand noi impozite pentru cei mai marunti dintre noi ? Chiar ne iei pe toti de prosti?
Va e teama ca lucrurile vor degenera? Ca va exploda mamaliga pana la urma? Poate ca oamenii au inceput sa inteleaga si sa actioneze.
Adevarata democratie este aceea unde statul face ce spun oamenii si nu invers.
PS. Ziaristule (securistule) daca te-as intalni te-as scuipa in fata.
02 noi, 2013
Similea Sudaru
Proteste
Ziaristule esti tradator de neam si tara! Ce legi au incalcat protestatarii? Ei îsi apara dreptul la viata si tu îi blamezi! Esti o sluga mizerabila nu ziarist.
02 noi, 2013
irinapop
Da, bipedule care faci de rusine numele sfantului Andrei si cel de om, urmarirea penala a lui Craciun este o actiune clar politica. Daca n-ar fi asa, spune-mi rogu-te de ce impotriva agresorilor lui Cernea nu s-a inceput nici o actiune penala? Oare pentru ca agresorii erau pro-minerit cu cianuri si lingai la Gold Corporation (ca si tine, de altfel)?
Baaaaai, acesta, ca nici putoi nu meriti sa-ti zic, avem o clasa politica agresoare, corupta, irespirabila, de nesuportat. Merita fiecare "huo" pe care-l primesc de la noi, oamenii de rand, merita fiecare injuratura si fiecare blestem. Dar ce s-ar face ei fara voi, slugile lor devotate? Cum te simti bipedule stiind ca faci de ras jurnalistii? Cum te simti individule stiind ca in loc sa spui adevarul, trebuie sa scornesti minciuni si explicatii la agresiunile stapinilor tai? Cum va simtiti voi, slugile lui Ghita, cand vedeti cat dispret starniti cu scribalerile voastre? Baaai, asculta-ma pe mine ca-s muiere in varsta, nimic in viata asta nu justifica slugarnicia si acceptarea umilirii. Nimic. Capul plecat de sabie nu-i taiat, dar nici prea sus nu se ridica. Si daca de tineri aveti comportament de sclavi sunteti niste ratati pentru tara voastra si pentru poporul asta, care, intre noi fie zis, a platit pentru ca voi sa va puteti termina scolile inalte. Nu sunteti decat niste altii care va ajutati stapanii sa fure neamul asta amarat si prost. Niste altii care se pisa cu nepasare in capul celor care i-au crescut si educat.
02 noi, 2013
aaron
Mai idiotule cine ti-a pus tie pixul in mana sa scrii aberatiile de mai sus,,rolul tau este sa fii cainele de paza al democratiei nu linge in cur guvernul,esti o carpa de asazis ziarist.Stii tu de ce se revolta lumea la Pungesti,Rosia Montana ,Campeni, Bucuresti,Costinesti,Cluj Napoca si in toata tara?Politicienii tai odiosi care spun ca s-a trecut linia rosie vor sa ne bage pumnul in gura,dar nici tu nici politicienii tai sa nu uitati ca a fost o data 25 decembrie 1989 cand Elena si Nicolae Ceausescu au fost impuscati ca niste caini turbati pentu ca au trdat interesul national.Asta sa nu uitati niciodata mai cacanarilor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ