Protestatarii de la Pungești, grupare paramilitară?

| 10 dec, 2013

Pungeștiul este o localitate din județul Vaslui, județ despre care circulă o mulțime de legende urbane, multe dintre ele bazate pe statistici oficiale.

Din acest motiv, știrea că în barăcile ridicate de protestatari, Jandarmeria a găsit mai multe sticle, în cuantum de 20 de litri, pline cu benzină și cu fitiluri din cârpă îmbibate în același lichid inflamabil, mai pe scurt, cocktailuri Molotov, nu a fost deloc o surpriză. Protestatarii s-or fi gândit că armele clasice, bâte și topoare, nu sunt suficiente, iar fiind vorba de explorarea gazelor, ceva inflamabil merge mai bine.

Desigur, această informație nu a fost preluată de marea majoritate a mass-media, pentru că în acest fel s-ar fi compromis „calitatea morală” a protestatarilor. Aș fi dorit să aflu ce ar fi zis toți cei care au luat zilele acestea apărarea protestatarilor, împotriva a ceea ce ei au considerat abuzuri ale Jandarmeriei, atunci când o astfel de sticlă plină cu benzină ar fi fost folosită și ar fi omorât, Doamne ferește, vreo persoană. Probabil ar fi dat vina pe Guvern și Jandarmerie pentru că nu au intervenit prompt și au lăsat una ca asta să se întâmple. Bine că nu s-a ajuns până acolo.

Dincolo de „captura” jandarmilor, rămâne un amănunt interesant: cei mai mulți dintre protestatari nu sunt din zonă, iar dacă vă uitați la pozele făcute când aceștia distrug gardul care împrejmuiește terenul celor de la Chevron, unii parcă nu au fețe de oameni nevinovați, sau speriați că americanii le vor otrăvi fântânile. Cel mai probabil aceștia sunt așa-zișii protestatari de profesie. E ca la fotbal: există microbiști care se duc la stadion pentru meciul de fotbal, și există huligani, care se duc la un astfel de eveniment sportiv pentru că este rost de scandal. Pe ei nu prea îi interesează ce se întâmplă în timpul partidei de fotbal, atât timp cât la final se lasă cu bătaie: fie cu galeria adversă, fie cu jandarmii.

Nu cred că pungeștenii de rând au pregătit arsenalul confiscat de Jandarmerie, nu cred că ei ar merge chiar atât de departe. Nu exclud însă posibilitatea implicării unor „mercenari”, protestatari de profesie, agitatori întâlniți la absolut toate manifestațiile mari, în special acolo unde există diferite interese. Acest lucru este întărit și de faptul că protestele au devenit mai degrabă anti-Chevron și anti-americane, și mai puțin anti-gaze de șist. Mai mult, este interesant cum rușii de la Gazprom își văd liniștiți de explorări, fără să se confrunte cu astfel de manifestații din partea localnicilor.

Poate că ar fi prea mult să catalogăm acest grup al protestatarilor ca fiind o grupare paramilitară, dar faptul că se pregătesc pentru acțiuni violente devine din ce în ce mai evident. În acest context, acțiunile întreprinse de Jandarmerie, menite a liniști spiritele și a asigura ordinea și siguranța publică, par a fi mai mult decât legitime.

Tag-uri: Chevron, pungesti
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 dec, 2013
irinapop
De altfel se si vede din poza alaturata ce de Molotoave aveau protestatarii in mana. Nici nu le puteau duce de multe ce erau!!!!
Dar nu inteleg o chestie, te rog lumineaza-ma Maria Ta, ca doar ai ochelari de tocilar ca si idolul tau Ponta si trebuie sa minti la fel de bine si des ca si el, daca baietii aia aveau atatea Molotoave prin baraci de ce naiba nu le-au folosit cand au venit jandarmii peste ei?!!! De ce au stat sa fie luati la bataie si dusi la politie?
12 dec, 2013
irinapop
Doamne, ce mai seamana ceea ce ai scris aici cu ceea ce spunea Ilici despre Piata Universitatii in 1990!!!! Imi amintesc cum spuneau minerii ca au gasit la liberali si taranisti: droguri, bani falsi, arme, xeroxuri (astea erau "facatoarele" de bani falsi) si cum tipau crainicii tvr ca cei din piata sunt fascisti si legionari. Iar Iliescu vedea camasi verzi peste tot...
Apropo prin baracile alea, care erau corturi de fapt, nu s-au gasit si camasi brune, brunete, verzi, rosii, galbene? Hai mai cu imaginatie, hai ca se poate, ce Dumnezeu, esti tanar si ai si ochelari de tocilar.
11 dec, 2013
cantautor
O "ruda "politica de-a ta,vedea "legionari" si le multumea minerilor..
tu ai dubii privind "grupari paramilitare"
bazaconii...
Dar despre lucruri concrete,ce parere ai?
"Controversatul proiect de lege care prevede amnistia si gratierea unor largi categorii de infractori a fost pus pe ordinea de zi a sedintei plenului Camerei Deputatilor de martea viitoare, 17 decembrie. Este ultimul punct pe ordinea de zi. Reamintim ca, sub o puternica presiune publica, deputatii au retras proiectul ieri din plen. Printre cei care ar scapa de inchisoare se numara, alaturi de mii de infractori de drept comun, si figuri publice precum Adrian Nastase, Gigi Becali, Catalin Voicu. -
11 dec, 2013
cantautor
la ora aceasta sunt alte prioritati...
tu arunci cu perdele de fum..
ziarist frenetic de mucava...
tara freamata,tu te piepteni...
"Care cetăţeni ai acestei ţări îşi storc din creieri luni noaptea legi care să-i scoată pe parlamentari din raza de acţiune a DNA şi ANI?Răspunsul la această ultimă întrebare e răspunsul la toate: chiar parlamentarii.Sau: numai parlamentarii.Poate cineva să-mi spună o singură lege izvorâtă din nevoile cetăţenilor, pe care parlamentarii le-ar cunoaşte şi le-ar discuta în Parlament? Eventual, şi noaptea?Singurele preocupări legislative ale reprezentanţilor poporului sunt cele ale unui Parlament constituit în vederea comiterii de infracţiuni. Adică asigurarea unui cadru legal care să apere dreptul infractorilor aleşi la o activitate de profil lipsită de stres.
De data asta, Traian Băsescu are dreptate: acest Parlament aruncă România cu 10 ani înapoi. Ba chiar cu 25, pentru că e vorba de aşezarea politrucilor deasupra legilor.
Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ