Protestele anti Roșia Montană vs. Protestele pro DNA

| 08 oct, 2013

Duminică, 6 octombrie, s-a consumat a şasea săptămână de proteste împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Surprinzător este numărul tot mai scăzut de protestatari care se adună săptămână de săptămână, în contextul în care duminică a fost chiar frumos, a ieşit soarele, iar anul universitar a început de o săptămână.

Era de aşteptat ca în noile condiţii, numărul protestatarilor să crescă considerabil. Fie soluţia adoptată de Guvern, de a trimite proiectul în Parlament, este una mulţumitoare, fie interferenţele politicului în proteste a dus la scăderea numărului acestora.

Decizia de a trimite proiectul în Parlament spre dezbatere este una corectă, iar protestatarii raţionali au înţeles că acesta este mersul normal în democraţie. Acum se aşteaptă o soluţie corectă dată de cel mai reprezentativ for democratic, iar orice sincop în acest proces va fi aspru pedepsit şi va deturna încrederea în Comisia specială. În schimb, pentru protestatarii radicali, singura soluţie acceptabilă ar fi retragerea proiectului de lege din Parlament, fără nicio dezbatere, şi interzicerea tuturor exploatărilor prin cianură. O asemenea soluţie ar fi incorectă pentru că nu s-ar face lumină în dosarul Roşia Montană, semnalul dat către investitori ar fi unul negativ, deși exploatarea pe bază de cianură se face în cele mai dezvoltate şi eco ţări din Europa (Suedia, Finlanda, Portugalia).

La fel de mediatizat a fost şi protestul de susţinere a procurorilor DNA, cu toate că acolo au fost prezenţi maximum100 de oameni. Cum acest subiect nu este pe agenda publică, iar numărului manifestanţilor a fost unul infim faţă de cel de la Universitate, atenţia acordată de mass-media este una surprinzătoare. Pentru persoanele nefamiliarizate cu dedesupturile lumii mediatico-politice, explicaţia este urmatoarea: aşa zisul protest de susţinere a procurorilor DNA a fost unul politic, regizat de la Cotroceni. Însă, pentru cunoscători, nu acest aspect este interesant. Partea creativă constă în încercarea băsiştilor de a-şi asuma prin mişcarea de la DNA protestul de la Universitate. Faptele arată că manifestanţii de la DNA au plecat spre Universitate pentru a-şi continua protestul. Acolo au încercat să se unescă cu cei care protestau împotriva proiectului minier şi să deturneze protestul în favoarea lor. Dacă acest lucru ar fi reuşit, presa băsistă urma să titreze, cu litere de o schioapă, că peste 10.000 (numărul protestatarilor ar fi fost automat crescut şi cred că unele surse ar fi scris şi 15.000) de persoane au ieşit în stradă pentru a suţine independenţa justiţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ