PSD: Klaus Iohannis trebuie să promulge rapid dublarea alocaţiilor pentru copii

| 08 iun, 11:40

 

PSD consideră că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge rapid dublarea alocaţiilor pentru copii şi îi acuză pe liberali că vor să tergiverseze aplicarea acestei măsuri.

 

 

”Klaus Iohannis trebuie să  promulge rapid dublarea alocaţiilor pentru copii dacă vrea ca românii să nu-l considere principalul autor al planului PNL de amânare repetată a aplicării legii. Liberalii arată deja public că vor să tergiverseze la maxim o măsură bună pentru milioane de copii. Orban se gândeşte să atace legea la Curtea Constituţională, iar ministrul Muncii spune că va face calcule peste vreo lună”, afirmă social-democraţii.
Ei acuză PNL şi pe preşedinte că ”nu sunt doar cinici, se dovedesc şi total decuplaţi de la realitate”.
PSD argumentează că în Germania, guvernul de dreapta tocmai dă o alocaţie suplimentară de 300 de euro pentru fiecare copil, ca parte a planului anti-criză.
”În România, premierul de dreapta vorbeşte despre alocaţiile copiilor ca despre nişte “pomeni”. Acum, preşedintele nu-i mai poate păcăli pe români, ca în ianuarie când a semnat rapid legea, apoi a împins Guvernul să o amâne nouă luni. Al doilea sabotaj asupra dublării alocaţiilor va arăta de ce un preşedinte care-i minte pe copiii României nu poate fi un bun părinte al naţiunii!”, conchide PSD.
Parlamentul a adoptat legea de respingere a Ordonanţei de Urgenţă care amâna dublarea alocaţiilor până la data de 1 august 2020, dublare decisă la propunerea şi prin votul PSD. Legea a fost deja trimisă la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Dacă preşedintele promulgă legea, Guvernul ar trebui să crească alocaţia pentru copii până la suma de 300 de lei. Preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru promulgarea legii.
Ministrul Finanţelor a declarat că suntem în plină criză globală, iar costurile cu alocaţiile sunt 6,3 miliarde de lei.
„Au fost aprobate în Parlamentul României, au fost dublate, în acest context al atacurilor asupra Guvernului, fără să aibă sursă de finanţare. În momentul în care bugetul era deja distribuit. Ce să facem acum? Costurile cu alocaţiile sunt 6,3 miliarde. Suntem în plină criză globală, nu numai în România, peste tot în lume sunt economii care sunt la pământ. Dacă aveam această discuţie în momentul când se făcea bugetul, era altceva, puteai să aloci bani şi discutam despre la timpul lui. Dar a venit în mijlocul anului, fără sursă de finanţae. Aici nu ai cum să discuţi, trebuie să luăm bani de undeva. Putem să taxăm, să vă taxăm pe dumneavoastră sectorul privat, mai mult. Putem să tăiem bani de la investiţii sau putem să ne împrumutăm şi mai mult, dar asta înseamnă şi alte costuri. Astea sunt variantele”, a afirmat Florin Cîţu, la Digi24.
„Legea, aşa cum este ea, nu spune sursa de finanţare şi asta înseamnă că e neconstituţională. Orice proiect de lege care creşte cheltuielile la buget trebuie să aibă şi o sursă de finanţare”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Dacă legea nu va fi declarată neconstituţională de către CCR, Florin Cîţu a spus că asta nu înseamnă automat dublarea alocaţiilor.
„Nu este adevărat. Vom putea să ne uităm la resursele pe care le avem în acel moment. Vedem dacă putem sau putem să amânăm această dublare pentru viitor”, a afirmat ministrul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ