PSD nu vrea să îi facă jocul lui Băsescu

| 19 iun, 2013

Organizarea într-un climat conflictual a referendumului îi garanta lui Traian Băsescu că acesta va putea funcționa ca un vehicul electoral eficient pentru Mișcarea Populară.

O știre de ultimă oră arată că avizul pozitiv al Comisiei Juridice cu privire la solicitarea președintelui Traian Băsescu de organizare a unui nou referendum pe temele pe care poporul a mai fost deja consultat în 2009 nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare sau respingere. Ca urmare, Parlamentul nu va mai emite avizul solicitat la expirarea termenului de 20 de zile.

Faptul în sine nu schimbă cu nimic datele problemei. Avizul Parlamentului era oricum unul de natură consultativă, iar Traian Băsescu anunțase deja că nu va ține cont de el.

Ceea ce nu înseamnă însă că ar fi ezitat în vreun fel să îl speculeze, dacă rezultatul votului de astăzi ar fi fost unul negativ. Un aviz negativ privind organizarea  referendumului solicitat i-ar fi oferit președintelui un pretext suplimentar pentru a face scandal și a încerca să impună ideea că parlamentarii USL ar fugi de popor.

Este tocmai și rațiunea pentru care PSD a votat în favoarea solicitării președintelui. Spre deosebire de liberali, social-democrații au mizat pe faptul că un aviz pozitiv îl va lipsi pe Traian Băsescu de posibilitatea de a-și consolida poziționarea conflictuală față de Parlament și majoritatea USL-istă.

Or, un asemenea tip de poziționare reprezintă singura șansă pe care Traian Băsescu o are pentru a putea să mobilizeze electoratul la urne. În lipsa unor adversari vădit ostili, președintele nu are cum să se certe de unul singur, iar fără scandal nu există nicio șansă ca populația să fie interesată să mai vină o dată la urne pentru a-și spune cuvântul într-o chestiune pe care deja s-a pronunțat și care se află departe de prioritățile sale reale. Și asta cu atât mai mult cu cât chemarea la urne nu mai este adresată de un preșdinte aflat pe val, ci unul profund detestat, care s-a servit de un artificiu juridic pentru a-și păstra funcția, în pofida voinței unei majorități covârșitoare a electoratului.

Mai mult, organizarea într-un climat conflictual a referendumului îi garanta lui Traian Băsescu că acesta va putea funcționa ca un vehicul electoral eficient pentru Mișcarea Populară. Un aviz negativ ar fi facilitat transformarea USL în adversar al poporului, iar oastea de strânsură din partidul prezidențial ar fi avut astfel un pretext bunicel pentru mobilizare şi creştere a vizibilităţii.

În aceste condiții, un aviz pozitiv pe solicitarea președintelui, deși fără importanță procedurală, ar fi oferit USL un avantaj strategic important: neutralizarea, fie și parțială a lui Traian Băsescu și a referendumului său. Din păcate, tabăra liberală, nu a înţeles acest lucru. Jocul grosier pe care PNL l-a preferat în această situație ar putea fi explicat și prin nevoia lui Crin Antonescu de a inversa trendul negativ din sondaje și a-și consolida profilul prezidențial. Or, în condițiile în care acesta a fost construit prin antiteză cu Traian Băsescu, pentru președintele PNL este convenabil ca jucătorul de la Controceni să rămână activ. Partea proastă pentru Crin Antonescu este că, atunci când se activează, se pune cel mai adesea contra curentului. Tocmai de aceea, rămâne în urmă...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 iun, 2013
Victor
Cine este autorul articolului ?
Mi-ar placea daca se poate, sa puneti la sfarsitul articolului (cum se pune de obicei) sau la inceputul acestuia daca va avantajeaza, numele autorului. Nu da bine cu anonime

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ