PSD şi ALDE nu vor încheia alianţe locale cu PNL sau PMP

| 10 feb, 14:13

Social-democraţii nu vor încheia alianţe locale cu PNL sau PMP şi, conform protocoalelor semnate cu ALDE şi UNPR, organizaţiile locale au libertatea să încheie alianţe între ele, a declarat miercuri preşedintele PSD, Liviu Dragnea, transmite Agerpres.

"Aşa cum sunt prevederile acestui protocol (PSD-ALDE - n.r.), precum şi cel semnat de noi cu UNPR, se vede foarte clar decizia finală este la nivelul organizaţiilor judeţene şi respectiv locale. Acolo unde vor considera necesar. Din punctul nostru de vedere, al PSD, colegii, organizaţiile noastre locale, nu pot încheia alianţe electorale cu alte partide gen PNL, PMP sau alte formaţiuni politice. Vor putea încheia alianţe electorale cu ALDE sau cu UNPR. Dacă cele 3 organizaţii dintr-o comunitate hotărăsc altfel, o pot face şi împreună", a afirmat Dragnea, cu prilejul semnării protocolului PSD - ALDE, la Palatul Parlamentului. 

El a subliniat că decizia finală este a organizaţiilor locale. "Organizaţiile locale PSD au libertatea să încheie alianţe electorale şi cu ALDE şi cu UNPR. Ca să se încheie undeva alianţe locale, alianţe electorale în trei, trebuie să vrea toate cele trei părţi. De la PSD nu există interdicţie. Nu pot face cu PNL sau cu PMP", a detaliat Dragnea. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, co-preşedinte ALDE, a subliniat că documentul politic încheiat cu PSD trasează jaloanele pentru modul de abordare a campaniei electorale şi alegerile locale, el subliniind că nici ALDE nu va încheia alianţe electorale cu PNL şi PMP. 

"În ceea ce priveşte ALDE, direcţia pe care noi am hotărât-o este de a participa pe liste proprii. În acelaşi timp, în măsura în care la nivel local există posibilitatea şi dorinţa organizaţiilor noastre şi ale PSD pentru a realiza astfel de înţelegeri politice, care să prevadă o participare pe liste comune, cu candidaţi comuni, şi o colaborare post-electorală, acest lucru este prevăzut în mod explicit în acest protocol. (...) Aceeaşi abordare pe care a prezentat-o dl preşedinte Dragnea o avem şi noi. Deci nu pot să închei alianţe de parteneriat cu PMP şi cu PNL. De aceea, am hotărât să stabilim printr-un document politic ceea ce agreem, dar nu impunem. Să fie clar, nu impunem niciunei organizaţii locale conduita, vor stabili, vor constata dacă se vor înţelege, dacă au obiective comune. Şi atunci sigur că protocolul le pune jaloanele clar pentru această colaborare", a declarat Tăriceanu. 

Co-preşedintele ALDE Daniel Constantin a arătat, la rândul său, că obiectivul principal este maximizarea şanselor pentru câştigarea primăriilor municipiilor reşedinţă de judeţ. 

"Regula, aşa cum o vedem şi în PSD şi la ALDE, este aceeaşi - participarea se va face individual pe forţe proprii. Vor exista excepţii, aşa cum am văzut de la nivelul organizaţiilor judeţene, vor fi suficient de multe pentru a fi discutate în perioada următoare, în care vom încerca să maximizăm şansele, să câştigăm majoritatea primăriilor municipiilor reşedinţă de judeţ. (...) Certitudinea din protocol este alta - că după alegerile locale vom face majoritate la nivelul consiliilor locale municipii reşedinţă de judeţ, respectiv consiliu judeţean, cu PSD şi nu cu un alt partid", a spus Constantin. 

El a adăugat că s-a discutat, pe lângă protocol, la nivelul conducerii PSD şi ALDE, şi despre întărirea colaborării parlamentare din această perioadă. 

"Din păcate, trebuie să constatăm că direcţia în care se îndreaptă România, cu un guvern de tehnocraţi pe care noi, cel puţin cei din ALDE, nu l-am dorit din prima zi, nu este direcţia cea mai potrivită. Ca atare, probabil că în perioada următoare, la nivelul individual de miniştri, vom face o analiză foarte serioasă, astfel încât să ne asigurăm că aşteptările românilor, care au crescut foarte mult după guvernarea Victor Ponta, vor fi răsplătite în continuare şi lucrurile se vor îndrepta spre binele societăţii în direcţia potrivită", a menţionat Daniel Constantin.

Tag-uri: alde, alegeri, PMP, PNL, psd
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ