Putin ”se pregăteşte de un război prelungit”, având obiectivul de a cuceri teritoriile dincolo de Donbas,până la Transnistria

| 10 mai, 18:19

Serviciile de informaţii americane susţin că Putin ”se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria, a declarat directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, pentru Congres.

 

În schimb, serviciile de informaţii americane susţin că Putin nu va utiliza armele nucleare decât dacă simte că există o ameninţare la adresa existenţei Rusiei, relatează The Guardian.
Serviciile de informaţii americane susţin că Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit, iar obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea estică a Donbasului, unde armata rusă este în prezent concentrată după ce a fost respinsă de forţele ucrainene din Kiev în primele săptămâni ale războiului.
”Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit din Ucraina, în timpul căruia încă intenţionează să atingă obiective dincolo de Donbas. Estimăm că obiectivele strategice ale lui Putin probabil nu s-au schimbat”, a afirmat Haines.
Astfel, decizia de la sfârşitul lunii martie ”de a reorienta forţele ruse asupra Donbasului este doar o schimbare temporară pentru a recâştiga iniţiativa”, a mai spus ea.
Avril Haines a evocat o imagine sumbră şi incertă a următoarei faze a invaziei lui Putin, despre care a spus că va fi dificil de prezis, deoarece ”Putin se confruntă cu o discrepanţă între ambiţiile sale şi capabilităţile militare convenţionale actuale ale Rusiei”, potrivit CNN.
”Credem că dicotomia se va transforma într-o perioadă de luare a deciziilor mai ad-hoc în Rusia, atât în ceea ce priveşte ajustările interne necesare pentru a susţine acest impuls, cât şi conflictul militar cu Ucraina şi Occidentul”, a declarat Haines.
Totuşi, Haines a mai subliniat că nu crede că Putin va utiliza armele nucleare decât dacă simte că există o ameninţare pentru însăşi existenţa Rusiei.
Ea a spus că obiectivele militare pe termen scurt ale lui liderului rus sunt cucerirea celor două regiuni Doneţk şi Lugansk, plus o zonă tampon în jurul lor şi încercuirea forţelor ucrainene în nord pentru a consolida controlul asupra unui pod terestru către Crimeea şi pentru a asedia regiunea Herson, de unde provine apa Crimeei.
Serviciile de informaţii americane au indicii potrivit cărora Putin doreşte să îţi extindă controlul pe toată coasta Ucrainei la Marea Neagră, până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Cu toatea acestea, Haines crede că preşedintele rus se va confrunta cu o sarcină dificilă în vederea îndeplinirii acestor obiective.
”Următoarea lună de lupte va fi semnificativă, deoarece Rusia încearcă să îşi revigoreze eforturile”, a spus Haines.
”Dar chiar dacă au succes (n.r. forţele ruse), nu avem încredere că lupta din Donbas va pune capăt războiului”, a menţionat ea.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ