Putin spune că i-a sugerat lui Bill Clinton să ia în considerare aderarea Rusiei la NATO

| 14 iun, 21:25

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că i-a sugerat fostului președinte american Bill Clinton să ia în considerare posibilitatea ca Rusia să adere la NATO, într-un interviu acordat regizorului american Oliver Stone, The Putin Interviews, în patru episoade, care a început să fie difuzat luni seara de postul american de televiziune Showtime (grupul CBS), relatează agenția de presă TASS.

"Îmi amintesc una din ultimele noastre întâlniri cu președintele Bill Clinton pe când era șeful administrației americane. El a venit la Moscova și în cadrul discuțiilor am spus: 'Poate ar fi de luat în considerare varianta ca Rusia să poată adera la NATO'. Clinton mi-a răspuns: 'Ei bine, eu nu sunt împotrivă'", a evocat Putin, adăugând că în acel moment "întreaga delegație americană a devenit foarte nervoasă".

La propunerea lui Oliver Stone ca Rusia să adere în prezent la NATO, președintele rus a izbucnit în râs, consemnează agenția de presă TASS.

"Înțelegeți de ce partenerii noștri au devenit nervoși? Pentru că în cazul în care Rusia ar adera la NATO, ea va avea întotdeauna propria voce. Noi nu vom permite să fim manipulați, dar așa ceva prietenii noștri americani nici în gând nu admit", a afirmat șeful statului rus.

El a calificat NATO drept un instrument de politică externă al SUA, în care nu există "aliați", ci doar "vasali", potrivit TASS.

"Atunci când o țară devine membră a NATO, îi este dificil să reziste la presiunile din partea unei astfel de țări mari ca SUA, liderul NATO. Și pe teritoriul acesteia poate să apară ușor orice — și un sistem de apărare antirachetă, și noi baze militare și, dacă este necesar, și noi sisteme ofensive", a spus Putin, adăugând că în acest context Moscova se vede constrânsă să ia contramăsuri.

"De ce reacționăm atât de acut la extinderea NATO? (...) Ce ne preocupă? Suntem îngrijorați cu privire la practica de luare a deciziilor (în Alianță). Știm cum se face", a afirmat liderul rus.

Referitor la extinderea NATO, președintele Vladimir Putin a declarat că înțelegerea dintre Moscova și Occident pentru ca Alianța să nu se extindă spre Est trebuia să fie scrisă pe hârtie.

Potrivit lui Putin, "când s-a decis problema reunificării Germaniei și retragerea ulterioară a trupelor sovietice din Europa de Est, atunci și oficiali americani și secretarul general al NATO de la acea vreme afirmau la unison că de un lucru Uniunea Sovietică poate fi sigură — frontiera de est a NATO nu va fi împinsă mai departe de frontiera de est a Republicii Democrate Germane".

Întrebat dacă această promisiune a fost încălcată, liderul rus a spus că aceasta nu a fost scrisă pe hârtie. "A fost o greșeală clară, doar că de data aceasta din partea lui Mihail Gorbaciov. În politică, totul trebuie scris, deși și lucrurile scrise sunt deseori încălcate (..)", a adăugat președintele rus.

La summitul NATO, care a avut loc în 2016 la Varșovia, Rusia a fost recunoscută drept o amenințare majoră la adresa securității Alianței, pentru prima oară după 1989, scrie TASS.

Alianța Nord-Atlantică și-a "înghețat" cooperarea cu Rusia în 2014 după anexarea de către Moscova a Crimeii și rolul său în evenimentele din estul Ucrainei, unde în regiunea Donbas de trei ani se duce un război sângeros între armata Kievului și rebeli separatiști proruși, alimentați cu arme și oameni de Rusia, conform autorităților ucrainene și Occidentului. Rusia neagă implicarea sa cu trupe în violențele din estul Ucrainei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ