Radu Gheţea, CEC: creditarea persoanelor fizice prezintă riscuri destul de mari

| 12 iun, 2013

Creditarea populaţiei prezintă riscuri înalte în acest moment, întrucât cererea de finanţare vine din partea populaţiei care a ajuns în situaţii disperate, a declarat preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, care a precizat că instituţia pe care o conduce se va concentra pe creditarea companiilor.

"Considerăm că în acest moment creditarea persoanelor fizice prezintă riscuri destul de mari pentru că există încă o instabilitate în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă de mâine. Cei care apelează acum, majoritatea sunt cei care au ajuns la situaţii disperate. (...) Ca bancă a statului trebuie să ne uităm şi la ce vrea acţionarul. Statul a venit cu diverse proiecte", a spus Radu Gheţea, la ZF Bankers Summit 2013, citat de Mediafax.

Preşedintele CEC a arătat că strategia băncii este concentrarea pe persoane juridice, în special întreprinderi mici şi mijlocii, agricultură şi administraţii publice locale.Radu Gheţea a precizat că finanţările în euro sunt preferate de clienţii corporate.

Preşedintele CEC se aşteaptă ca în cazul populaţiei să se observe o schimbare în timp a ponderii creditelor în lei în defavoarea creditelor în valută, la acest comportament fiind determinante şi noile reglementări BNR, care restricţionează împrumuturile pentru populaţie în valută, în special cele de consum.

Gheţea spune că strategia actuala a băncii nu mai presupune o creştere la fel de incisivă ca în ultimii ani, "pentru că o creştere costă".

El a adăugat că recenta majorare de capital este bnenefică pentru bancă, dar ar fi preferat bani noi care să intre în capital, argumentând că profitul se află oricum în bilanţul băncii.

Oficialul CEC spune că banca a fost mereu atentă la ce portofolii au fost scoase la vânzare pe piaţă, dar fără o atitudine agresivă.
"Sigur este un proces de negociere. De fiecare dată când au fost pe piaţă portofolii am cochetat cel puţin cu ideea dacă sunt lucruri interesante. Nu ne-am interesat foarte intens pentru a prelua portofolii de persoane fizice. Avem un portofoliu important, ştim că se gestionează greu", a mai spus Gheţea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ