Radu Mazăre: Regionalizarea trebuie să fie ca şi dragostea, firească

| 28 iun, 2013

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că regionalizarea ţării trebuie să fie "ca şi dragostea, firească" şi că este mai naturală crearea regiunii Dobrogea care să includă judeţele Constanţa şi Tulcea decât o regiune de sud-est, alături de Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea.

Radu Mazăre a fost prezent, vineri, la o dezbatere organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice la Constanţa privind procesul de regionalizare - descentralizare, la care s-a aflat şi vicepremierul Liviu Dragnea, şi a declarat că înfiinţarea regiunii Dobrogea este naturală şi firească, existând mai multe asemănări între constănţeni şi tulceni decât cu moldovenii, ideea creării regiunii Dobrogea fiind susţinută şi de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Constanţa şi Tulcea, informează Mediafax.

"Mi se pare, şi am discutat acest lucru şi cu colegii de la Tulcea şi cu domnul ministru Dragnea, naturală şi firească o regiune cum este Dobrogea. Pentru că avem mult mai multe similitudini de idei, de comportament între noi, cei din Constanţa şi cei din Tulcea decât cu moldovenii. Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar au altă modalitate de a gândi", a spus primarul Constanţei.

El susţine că dacă regionalizare nu va fi făcută în nota firescului şi a naturii nu va funcţiona.

"Este exact ca atunci când faci o alee pe unde trec oamenii. Degeaba faci tu drumul cu colţ de 90 de grade, dacă oamenii o iau pe scurtătură. E, scurtătura aia trebuie asfaltată. Aşa trebuie făcută şi regiunea. (...) Părinţii mei sunt amândoi din Tulcea, aşa că eu sunt aici ca acasă. Că sunt în Constanţa, că sunt în Tulcea, că sunt la Babadag, mă simt ca acasă. Şi cred că noi toţi, constănţenii - turci, români, tătari, greci, suntem ca acasă în Dobrogea. Aşa şi vreau să trăim", a mai spus Radu Mazăre.

În aceeaşi notă, primarul Constanţei a mai spus că "regionalizarea trebuie să fie ca şi dragostea, firească".

"Dacă o fac nefirească, aşa cum o fac ăia prin Franţa şi prin Occident, oamenii nu o s-o accepte. Firesc este ca noi să fim în Dobrogea. Cu cei de la Tulcea suntem fraţi, rude. Cu ceilalţi de la Galaţi, de la Vrancea, nu avem aşa multe puncte comune, iar dacă toată populaţia Dobrogei îşi doreşte să fie regiune, mi se pare ciudat să vină unul de la Bucureşti să ne explice că nu este bine aşa cum vrem noi. Dacă se va face altfel decât îşi doreşte, populaţia nu vine să voteze şi s-a încheiat discuţia”, a mai declarat Radu Mazăre.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că în crearea regiunii Dobrogea nu este vorba despre un interes personal, ci este interesul locuitorilor din zonă, şi că modelul etnic şi cultural de aici poate fi dat drept exemplu atât în România cât şi în toată Europa.

El a precizat că în sala de şedinţe sunt reprezentanţi ai tuturor minorităţilor, turci, tătari, ruşi lipoveni, bulgari etc, care l-au rugat să transmită această dorinţă, ca judeţele Constanţa şi Tulcea să fie împreună într-o singură regiune. „Trebuie să înţeleagă întreaga Românie că Dobrogea este indivizibilă şi că trebuie să rămână împreună în interiorul României", a declarat Nicuşor Constantinescu.

El a fost susţinut de preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, acesta precizând că şi tulcenii îşi doresc înfiinţarea unei regiuni formate numai din cele două judeţe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ