Radu Stroe: Au existat mandate de aducere, dar nu au fost puse în aplicare

| 05 iul, 2013

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Bolintineanu" din Capitală, dar nu au fost puse în aplicare. Ministrul a apreciat că "poliţia a lucrat foarte corect".

"Au existat mandate de aducere, dar nu au fost puse în aplicare", a declarat Stroe, la Realitatea Tv. Ministrul a subliniat că în orice cauză penală procurorul gestionează dosarul respectiv, iar Poliţia este obligată, sub sancţiunea legii penale, să execute ceea ce dispune procurorul.

"Eu consider că Poliţia azi a lucrat foarte corect", a mai afirmat ministrul de Interne. Radu Stroe a spus că nici el, nici premierul nu cunosc care sunt dispoziţiile din acel dosar de corupţie. Ministrul de Interne a mai spus că "ieşirea premierului s-a făcut înaintea ieşirii reprezentantului Parchetului". "Nu l-am dezinformat pe premier, nici nu îl contrazic", a adăugat Stroe la televiziunea Realitatea, citat de Mediafax.

Radu Stroe  a spus, de asemenea, că în cazul purtătorului de cuvânt al Poliţiei trebuie făcută o cercetare şi vor fi luate măsuri. De asemenea, ministrul a mai spus că a remarcat cazul unui părinte care ar fi fost bruscat, în afara liceului, iar acest lucru va fi analizat.

Întrebat dacă are să le reproşeze ceva poliţiştilor, ministrul de Interne a răspuns că nu are ce să le reproşeze poliţiştilor care au acţionat în incinta Liceului "Bolintineanu" la ordinul procurorilor şi că urmează să fie verificată problema legată de percheziţiile corporale.

Potrivit Codului de procedură penală, o persoană poate fi adusă cu mandat de aducere în faţa anchetatorilor sau a instanţei dacă nu s-a prezentat după ce a fost citată, iar ascultarea sau prezenţa ei este necesară.

"Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată, motivat, că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură", potrivit articolului 183, alineatul 2 din Codul de procedură penală.

În acelaşi articol se mai arată că persoanele aduse cu mandat nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât în timpul strict necesar pentru audierea lor, în afara cazului în care s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a acestora.
"Persoana adusă cu mandat de aducere este ascultată de îndată de către organul judiciar", potrivit articolului 183, alineatul 4 din Codul de procedură penală. Mandatul de aducere este pus în executare prin organele poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei comunitare. În cazul în care mandatul nu poate fi pus în executare din motive de boală sau din alte motive, poliţiştii vor consemna acest lucru într-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului de urmărire penală sau instanţei.
"Dacă învinuitul, inculpatul sau martorul refuză să se supună mandatului de aducere sau încearcă să fugă, va fi adus prin constrângere în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată", se precizează în articolul 184, alineatul 3, indice 1 din Codul de procedură penală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ