UPDATE. Rasmussen: E puţin dramatic să discutăm de al treilea război mondial (Declarații complete)

| 16 mai, 2014

UPDATE. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat vineri că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să-şi apere aliaţii. Vă prezentăm declarația integrală a secretarului NATO, inclkusiv răspunsurile la întrebările jurnaliștilor.

'Cred că este puţin dramatic să discutăm despre al treilea război mondial, dar vă pot asigura că NATO este pregătită să apere şi să protejeze aliaţii săi în mod eficient. De aceea am luat măsuri imediate pentru consolidarea apărării colective prin forţele aeriene în statele baltice, prin desfăşurarea de avioane Avax deasupra Poloniei şi României, aţi văzut prezenţă navală în Marea Neagră şi în Marea Baltică, mai multe forţe pe teren. Am luat măsuri pentru a consolida apărarea colectivă şi nu vom ezita să luăm şi alte măsuri dacă este nevoie pentru a oferi o apărare şi protecţie eficientă aliaţilor noştri. Suntem pregătiţi', a declarat Rasmussen, după convorbirile cu preşedintele Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, întrebat cu privire la declaraţia premierului ucrainean, Arseni Iaţeniuk, potrivit căreia Rusia ar dori să declanşeze al treilea război prin ocuparea militară şi politică a Ucrainei.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că declaraţia premierului ucrainean a fost 'puţin hazardată'.

'NATO din tot ceea ce ştiu de la începerea mandatului este tot timpul pregătită pentru orice tip de intervenţie. Întotdeauna este doar o chestiune de câteva zile, uneori de câteva ore pentru ca NATO să-şi poată exercita capacitatea de a apăra pe oricare dintre membrii săi. Cred că a fost puţin hazardată declaraţia', a spus Băsescu.

Vă prezentăm declarația integrală a secretarului general NATO, transmisă de Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Anders Fogh Rasmussen: Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte. Vă mulţumesc pentru întâlnirea foarte constructivă din această dimineaţă. Este întotdeauna o mare plăcere să vă întâlnesc, domnule preşedinte, şi sunt deosebit de încântat să vizitez România la aniversarea a zece ani de când sunteţi membru al alianţei noastre. România este o ţară puternică, angajată şi de încredere. Jucaţi un rol excepţional în Afganistan. Sunteţi foarte activi în programele noastre multinaţionale de îmbunătăţire a capacităţilor noastre militare, inclusiv apărare antirachetă, şi aţi demonstrat că este posibil să întoarcem tendinţa de scădere a bugetelor naţionale de apărare şi să faceţi investiţii substanţiale în capacităţi substanţiale.

Sarcina principală a NATO este apărarea şi protejarea aliaţilor noştri, iar angajamentul nostru este extrem de solid. Am discutat criza serioasă care se desfăşoară la graniţele noastre şi aş vrea să fiu foarte clar: România nu este singură, sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO. De aceea, am consolidat prezenţa noastră în aer, pe mare şi pe teren, din Marea Neagră până în Marea Baltică, inclusiv aici, în România, şi vom face tot ce este necesar, oricât este nevoie, deoarece agresiunea Rusiei subminează chiar principiile pe care ne-am construit pacea şi prosperitatea, dreptul fiecărei naţiuni de a-şi determina viitorul şi respingerea aşa-numitelor sfere de influenţă. Acum, mai mult ca niciodată, este clar că apărarea contează şi că legătura puternică dintre Europa şi America de Nord rămâne fundaţia puternică pentru securitatea noastră.

Domnule preşedinte, ştiu că pot conta pe sprijinul dumneavoastră şi vă mulţumesc pentru angajamentul dumneavoastră personal pentru alianţa noastră. Vă mulţumesc.

Întrebare: Domnule secretar general, vreau să vă întreb ce credeţi despre declaraţiile recente ale liderilor ruşi despre România, Republica Moldova, Ucraina şi faptul că garantarea unui loc pentru Ucraina ar fi grav, precum şi ameninţările la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova?

Anders Fogh Rasmussen: După ce am văzut, în Ucraina nimeni nu poate să mai aibă încredere în garanţiile, aşa-numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suveranitate şi integritatea teritorială. În 1994, Rusia a garantat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi ce am văzut recent este o anexare ilegală, o înşfăcare a teritoriului cu forţa. Deci, nu cred că putem să avem încredere în aşa-numitele garanţii. În ce priveşte viitorul statut al Ucrainei, Ucraina este cea care trebuie să decidă. Noi avem un principiu fundamental, că fiecare naţiune trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă politicile de securitate, inclusiv afilierile la diverse alianţe. Deci, Ucraina va trebui să decidă, nu Rusia, nu noi, ci Ucraina şi vom respecta...

Întrebare: În legătură cu Transnistria?

Anders Fogh Rasmussen: Acelaşi lucru se aplică Moldovei. Solicităm respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Sigur, vrem ca Rusia să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu încerce să destabilizeze situaţia nici în Moldova, nici în Ucraina. Vă mulţumesc.

Întrebare: Pentru ambii înalţi oficiali, domnule secretar general al NATO, domnule preşedinte al României, în urmă cu aproximativ trei săptămâni premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, declara, vă citez: 'Rusia vrea să declanşeze al treilea război mondial prin ocuparea militară şi politică a Ucrainei, creeând astfel un conflict care se va extinde şi în restul Europei'. Întrebarea mea este: este pregătită NATO pentru o astfel de situaţie şi dacă se îndreaptă Rusia spre o asemenea situaţie, din informaţiile pe care le aveţi, pentru că, cu siguranţă, sunt cele mai bune informaţii? Vă mulţumesc.

Anders Fogh Rasmussen: Cred că este puţin dramatic să discutăm despre un al treilea război mondial, dar vă pot asigura că NATO este pregătită să-i apere şi să-i protejeze pe aliaţii săi în mod eficient. De aceea, am luat măsuri imediate pentru consolidarea apărării colective prin forţele aeriene în statele baltice, prin desfăşurarea de avioane AWACS deasupra Poloniei şi a României. Aţi văzut prezenţă navală pe Marea Neagră şi în Marea Baltică, mai multe forţe pe teren. Deci am luat măsuri pentru a consolida apărarea colectivă şi nu vom ezita să luăm şi alte măsuri, dacă e nevoie, pentru a oferi o apărare şi o protecţie eficientă a aliaţilor noştri. Suntem pregătiţi.

Traian Băsescu: Punctul meu de vedere, declaraţia domnului prim-ministru Iaţeniuk a fost puţin hazardată, iar NATO, din tot ceea ce ştiu de la începerea mandatului, este tot timpul pregătit pentru orice tip de intervenţie. Întotdeauna este doar o chestiune de câteva zile, uneori câteva ore pentru ca NATO să-şi poată exercita capacitatea de a apăra pe oricare dintre membrii săi. Deci cred că a fost puţin hazardată declaraţia.

Întrebare: Domnule secretar general, în timpul vizitei dumneavoastră de la Ministerul Afacerilor Externe de astăzi de dimineaţă s-a aflat în clădirea instituţiei şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti. Voiam să vă întreb dacă aţi avut o întrevedere cu domnia sa şi dacă aţi abordat în acea întrevedere chestiunea Ucrainei, evident?

Anders Fogh Rasmussen: Da, într-adevăr, am discutat despre Ucraina, dar nu m-am întâlnit cu ambasadorul ucrainean, însă vă pot spune că avem întâlniri frecvente cu Ucraina la sediul NATO. După cum ştiţi, avem o comisie specială NATO - Ucraina şi ne-am întâlnit de câteva ori pentru a discuta cum putem să consolidăm în continuare parteneriatul dintre NATO şi Ucraina şi vrem să luăm decizii. Am luat deja decizii pentru a consolida relaţiile noastre, inclusiv asistenţa pentru Ucraina în ce priveşte reforma şi modernizarea forţelor armate, participarea la exerciţiile NATO şi aşa mai departe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ