Rata anuală a inflației a scăzut

| 11 sep, 2013

Preţurile de consum au scăzut cu 0,2% în august 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 3,67%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2013 a fost de 4,41%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (septembrie 2012 - august 2013) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2011 - august 2012), determinată pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%.

Potrivit INS, în luna august 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,8%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% şi respectiv cu 0,3%. 

Rata medie lunară a inflaţiei în primele opt luni din 2013 a fost de 0,2%, faţă de nivelul de 0,3% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

'Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015', a declarat, în august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.

Tag-uri: BNR, rata inflaţiei
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ