Război economic între SUA și Europa. Noi decizii protecționiste ale lui Trump

| 02 mar, 17:11

Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că SUA vor introduce noi tarife la importurile de oțel și aluminiu. În replică, Uniunea Europeană ameninţă cu contramăsuri.

La o întâlnire organizată la Casa Albă cu oficiali din industria SUA, Trump a promis că va reconstrui industria americană a aluminiului şi a oţelului, afirmând că în ultimele decenii aceasta a fost tratată incorect de alte state.

Decizia va spori probabil tensiunile cu China, într-un moment în care un important consilier economic chinez, Lui He, este la Washington pentru discuţii pe teme legate de comerţ.

Protejarea industriei americane

Joi dimineaţă, Trump a scris pe Twitter că industria americană a aluminiului şi a oţelului trebuie să fie protejată de practicile comerciale incorecte. După acest anunţ, acţiunile AK Steel Holding au urcat cu 2,8%, ale US Steel Corp cu 2,3% şi ale Nucor cu 1%.

Tarifele impuse la importurile de aluminiu şi oţel vor proteja industria ţării, a anunţat administraţia SUA, dar criticii spun că vor spori costurile pentru industrie şi nu vor avea ca efect majorarea numărului de locuri de muncă.

Deşi SUA importă din China doar 2% din oţel, producţia masivă de oţel din statul asiatic a dus la scăderea preţurilor.

China, avertisment

La rândul său, China a indicat că ar putea răspunde măsurilor SUA privind oţelul introducând tarife la importurile de produse agricole din State. De exemplu, Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de boabe de soia.

În prezent, China este cel mai mare producător de aluminiu şi oţel din lume.

Uniunea Europeană ameninţă cu contramăsuri

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, că Uniunea Europeană va lua contramăsuri, ca reacţie la anunţul SUA cu privire la suplimetarea tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu, relatează Politico.eu.

”Vom înainta, în următoarele zile, către Organizaţia Mondială a Comerţului propuneri pentru contramăsuri la adresa SUA. În loc să furnizeze o soluţie, această decizie a Washingtonului va agrava problemele. Uniunea Europeană va reacţiona ferm pentru a-şi apăra interesele”, a declarat Juncker.

Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, a avertizat că această măsură a SUA ”va avea un impact negativ asupra relaţiilor transatrantice şi asupra pieţelor globale”.

”Comisia Europeană va monitoriza pieţele şi, dacă va fi necesar, vom propune Organizaţiei Mondiale a Comerţului măsuri pentru a proteja stabilitatea pieţelor europene”, a declarat Malmstrom, potrivit Mediafax.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ