A început RĂZBOIUL în Ucraina. Consulul lituanian, UCIS de proruşi

| 22 aug, 2014

Rusia a decis să trimită, fără să mai aştepte, către estul Ucrainei convoiul său umanitar, staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate "pretextele" pentru întârzierea lui au fost epuizate, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe. Convoiul rus care a traversat vineri frontiera Ucrainei a intrat în bastionul insurgent Lugansk, destinaţia sa, anunţă un purtător de cuvânt al rebelilor proruşi.

UPDATE: Un consul onorific lituanian din oraşul ucrainean Lugansk a fost răpit şi asasinat de insurgenţi proruşi, acuză Guvernul Lituaniei, citat de AFP. Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement, vineri, trimiterea de către Rusia a unui convoi în Ucraina, afirmând că artileria rusă a lansat obuze spre teritoriul ucrainean. Departamentul american al Apărării somează Rusia să retragă "imediat" convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev, ameninţând cu noi sancţiuni.


UPDATE. Departamentul american al Apărării somează Rusia să retragă "imediat" convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev, ameninţând cu noi sancţiuni.

"Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia", a declarat, potrivit AFP, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Rusia trebuie să retragă imediat aceste vehicule şi personalul de pe teritoriul Ucrainei", a adăugat Kirby, ameninţând Moscova cu noi sancţiuni internaţionale.

"Rusia nu poate trimite vehicule, persoane sau mărfuri în Ucraina, oricare ar fi forma acestui convoi umanitar sau sub niciun alt pretext, fără permisiunea Kievului", precizează oficialul american.


UPDATE. Douăzeci de camioane ruseşti încărcate, potrivit Moscovei, cu ajutor umanitar au ajuns la destinaţie în centrul oraşului Lugansk, bastion prorus, a declarat pentru AFP un responsabil local.

'Douăzeci de camioane KamAZ au intrat în Lugansk, venind dinspre frontiera rusă. Aceste camioane au fost văzute pe bulevardul Oborona' din centrul oraşului, a declarat sub rezerva anonimatului un înalt responsabil al administraţiei regionale loiale guvernului de la Kiev

 

UPDATE. "Date fiind tergiversările Kievului, Rusia a decis să trimită camioanele în Ucraina, pentru că orice altă întârziere ar fi fost inacceptabilă", i-a spus Putin cancelarului german.

Vladimir Putin a exprimat "preocupare" în legătură cu "escaladarea utilizării forţei armate de către armata ucraineană" în estul Ucrainei.

 

Convoi umanitar. Încă aproximativ o sută de camioane din convoiul umanitar rus au trecut vineri frontiera ucraineană fără permisiunea autorităţilor de la Kiev, după ce anterior alte 34 de camioane din acelaşi convoi au procedat la fel, relatează agenţia EFE citând un corespondent al postului Rossiya 24 aflat la faţa locului.

Spre deosebire de primele 34 de camioane, această a doua coloană nu a fost inspectată de autorităţile ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Ucrainei, Andrei Lîsenko.


Pe de altă parte, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de Reuters, a declarat că trupele ucrainene nu vor ataca aceste camioane pentru a evita orice provocare. 'Ucraina va contacta Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a se asigura că nu vom fi ţinta unor provocări (în urma unor acuzaţii) că am reţine sau am folosi forţa împotriva vehiculelor aşa-numitului convoi umanitar', a explicat oficialul ucrainean.

Grănicerii şi vameşii ucraineni au început joi inspectarea primelor camioane din cele aproape 300 care compun convoiul umanitar rus blocat de mai mult de o săptămână la frontiera ruso-ucraineană. Operaţiunea s-a desfăşurat în partea rusă a graniţei, la punctul de frontieră Doneţk, întrucât partea ucraineană a frontierei este controlată de insurgenţii rusofoni.

Moscova a decis vineri să nu mai aştepte avizul Ucrainei şi să trimită primele camioane în estul Ucrainei. Crucea Roşie a anunţat într-o postare pe Twitter că nu a escortat convoiul rus în Ucraina, din cauza situaţiei 'volatile' în ce priveşte securitatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ