RĂZBOI RECE. Val de expulzări ale diplomaților ruși din UE și SUA

| 27 mar, 11:17

România va decide azi ce măsuri va lua împotriva Rusiei, o reacție în cazul spionului otrăvit în Anglia. ”Suntem solidari cu Marea Britanie”, a asigurat ministrul Teodor Meleșcanu, care a precizat că anunțul va fi făcut până la ora 16.00. Mai multe state europene, dar și SUA, au început deja să anunțe expulzarea de diplomați ruși.

Teodor Meleșcanu a subliniat luni că România vrea să păstreze o relație strânsă pe probleme de securitate și apărare cu Marea Britanie după Brexit și a asigurat că Bucureștiul va da un semn de solidaritate cu Londra în cazul spionului otrăvit.

”Se evaluează în prezent tcare ar fi posibilitățile de reacție. Până la ora 16.00 va fi adoptată o decizie care va fi comunicată”, a declarat ministrul român de Externe, care a făcut referire la hotărârea comună a șefilor diplomației europene în privința Rusiei.

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși și a anulat orice întâlnire bilaterală la nivel înalt, în vreme ce UE și-a rechemat ambasadorul la Moscova pentru consultări. Rusia a expulzat la rândul său 23 de diplomați britanici.

UE și SUA anunță expulzări de diplomați ruși

Washingtonul a anunțat luni expulzarea a 60 de diplomați ruși. Este una dintre cele mai dure măsuri împotriva Moscovei, în acest dosar.

Germania și Franța au comunicat la rândul lor că vor expulza câte patru diplomați.

Ambasadorul rus la Varșovia a fost convocat la MAE al Poloniei, unde a fost anunțat cu privire la decizia de expulzare a mai mulți diplomați ruși din această țară.

Premierul Cehiei a anunțat la rândul său expulzarea unor cetățeni ruși. Șeful guvernului de la Praga a subliniat că nu este vorba despre ”diplomați”, ci despre ”spioni nedeclarați”.

În același context au fost convocați și ambasadorii ruși în Lituania, Letonia și Estonia.

Acuzații la adresa Moscovei

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ