Războiul politic distructiv, alimentat din banii noștri! 37 milioane euro, sumă record în UE

| 19 apr, 14:18

PSD și ALDE au modificat anul trecut legea subvențiilor pentru partidele politice făcând ca românii să plătească sume de 10 ori mai mari decât până acum pentru partide. 37 de milioane euro au intrat în buzunarele partidelor numai în 2018!

Expert Forum (EFOR) atrage atenţia că România plăteşte partidelor politice una dintre cele mai mari subvenţii din Uniunea Europeană, aceasta fiind în 2018 de 37 de milioane de euro, şi susţine că este nevoie de reguli mai clare pentru asigurarea transparenţei cheltuirii banilor.

Conform unui comunicat transmis vineri, Expert Forum precizează că legislaţia modificată în 2018 a condus la o creştere de peste 20 de ori faţă de cele din urmă cu 10 ani a sumelor alocate partidelor, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB.

Nivelul maxim al subvențiilor pentru partidele politice ar putea ajunge, teoretic, la 400 milioane lei pe an!

"În Uniunea Europeană, regulile de alocare a subvenţiilor pentru partide şi sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară. Cert este că în majoritatea cazurilor analizate în raport, totalul e mai mic de 37 de milioane euro pe an, cât a ajuns în România", menţionează sursa citată de Agerpres.

Conform raportului EFOR, legea nu este clară în privinţa fondurilor rămase necheltuite la finalul anului.

"Nu este clar dacă sumele necheltuite din subvenţie rămân la finalul anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid, nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuţi din subvenţia aferentă anului următor. Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali, când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entităţi publice, partidele politice sunt avantajate. Acumularea de fonduri în perpetuitate - dacă bugetul nu se închide pe zero măcar la nivelul unui ciclu electoral de patru ani, dacă nu anual - poate deturna sensul subvenţiei pentru activitate politică şi rupe legătura partidului cu publicul, răsturnând astfel logica subvenţiei cu bani publici, care în esenţă este una corectă", mai susţine EFOR.

Expert Forum precizează că, în contextul în care fondurile alocate au crescut exponenţial, trebuie să se asigure transparenţa maximă în privinţa cheltuirii banului public şi a raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice, dacă se declară şi publică transparent, dacă declaraţiile de cheltuire reflectă realitatea, dacă sunt publicate într-un format deschis.

Conform EFOR, este esenţial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în şi în afara campaniei electorale, dar este importantă şi activitatea Curţii de Conturi cu privire la verificarea subvenţiilor şi a activităţii de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP.

De asemenea, Expert Forum subliniază necesitatea clarificării situaţiei juridice a fondurilor din subvenţie rămase în conturile partidelor la finalul anului.

Tag-uri: expert forum
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ