RECHIZITORIU: Firme fantomă, folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a obţine bani pentru partid

| 29 noi, 19:12

O serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru partid, reiese din rechizitoriul prin care Blaga a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti, pentru trafic de influenţă.

Potrivit documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare a existat o înţelegere vădită între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid. 

"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să "cotizeze' pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ştefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională - prin licitaţii trucate - cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", arată DNA. 

Procurorii spun că, în perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ştefan a pretins, pentru sine şi pentru respectiva formaţiune politică, de la Horaţiu Berdilă, un procent cuprins între 10% şi 25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta în modul arătat, banii fiind transferaţi în conturile unor societăţi tip fantomă. 

"Totodată, în perioada 2011 - 2012, (...), Ştefan Gheorghe a pretins - pentru sine şi pentru respectiva formaţiune politică - de la reprezentantul S.C.(...) S.R.L. Bucureşti - Berdilă Horaţiu Bruno, un procent cuprins între 10-25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta cu C.N. (...) S.A. Bucureşti şi S.C. (...) S.A. Bucureşti, în urma derulării unor proceduri de achiziţie publică organizate de aceste companii naţionale pentru achiziţia de servicii şi produse IT, în schimbul căruia a promis şi chiar şi-a exercitat influenţa cu acceptul secretarului general al partidului - Blaga Vasile - asupra conducerii instituţiilor publice menţionate - în vederea atribuirii preferenţiale a contractelor, primind efectiv suma totală de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, sumă transferată de S.C.(...) S.R.L. Bucureşti în conturile unor societăţi cu comportament de tip "fantomă' (...) controlate de persoanele lor de încredere - în urma încheierii unor contracte de prestări servicii fictive cu acestea şi ulterior retrasă în numerar. (...) Pentru obţinerea sumelor de bani din contractele atribuite preferenţial de cele două companii naţionale către S.C. (...) S.R.L. Bucureşti, Ştefan Gheorghe l-a pus în legătură pe omul său de încredere - (...) cu (...), care trebuia să se ocupe de găsirea firmelor subcontractante şi de colectarea sumelor de bani ce urmau a fi retrase din conturile acestora", explică anchetatorii. 

Potrivit DNA, Gheorghe Ştefan i-a cerut lui Berdilă ca, după câştigarea licitaţiei, să subcontracteze o parte din lucrările stipulate în contract către anumite firme controlate de persoanele sale de încredere. 

"Astfel, pe perioada derulării contractelor acordate în urma câştigării licitaţiilor, respectiv în perioada 2011 - 2012, S.C. (...) S.R.L. a subcontractat către societăţile comerciale (...), o parte din serviciile dobândite prin licitaţie, valoarea serviciilor fictiv prestate fiind de aproximativ 25 milioane lei. Conform sesizării iniţiale, în realitate niciunul din serviciile subcontractate şi facturate şi pentru care beneficiarul a efectuat plata nu au fost prestate de subcontractorii menţionaţi, acestea fiind executate de S.C. (...) S.R.L. cu resursele proprii, sumele virate în conturile acestora fiind scoase în numerar şi remise lui Ştefan Gheorghe", mai spun procurorii. 

Conform documentului, reprezentanţii firmelor implicate în acest circuit sunt martori în dosar, iar pentru realizarea acestor operaţiuni au încasat comisioane. 

"(...) societăţile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (...) SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăţilor efectuate de aceasta în conturile deţinute, în principal, la (...) şi au acceptat realizarea acestor operaţiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei şi 1500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menţionate - (...), care a beneficiat şi el de un comision de 2% din acestea, (...) - care a participat la unele din întâlnirile dintre Ştefan Gheorghe, inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno şi (...), a perceput personal că în urma atribuirii contractelor către S.C. (...) S.R.L., reprezentantul acesteia - inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, i-a oferit lui Ştefan Gheorghe ,"cu titlu de mită' un procent cuprins între 10 - 20% din valoarea contractelor şi că sumele de bani erau remise prin intermediul (...)", se mai precizează în rechizitoriu. 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe senatorul Vasile Blaga pentru trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat faţă de fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, de omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă şi faţă de alte persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ