RECHIZITORIU: Lucian Diniţă a primit mita prin intermediul şoferului

| 12 iun, 23:42

Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, a primit un miel şi doi curcani, în pungi de plastic de culoarea neagră, şi cele cinci kilograme de păstrăv, prin intermediul şoferului, potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Lucian Diniţă a fost trimis în judecată, vineri, pentru trafic de influenţă, după ce a primit produsele alimentare de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obţine după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de 90 de zile.

Citeşte şi: Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, trimis în judecată. A primit mită MIEL, CURCANI şi PĂSTRĂVI

În cadrul actului de sesizare a instanţei se arată că omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa "a pus în portbagaj un sac sau doi saci, nu mai reţin exact, din nailon de culoare neagră. Nu ştiu ce conţineau sacii respectivi, dar cred că erau alimente congelate deoarece sacul era tare şi rece. Eu am aranjat în portbagajul maşinii sacul sau sacii (nu îmi amintesc dacă era unul sau doi) ce conţineau alimentele congelate, probabil carne. Menţionez că sacii erau legaţi la gură şi nu mi-am permis să mă uit înăuntru să văd ce conţineau şi nici nu mi-am permis să-l întreb pe dl. Deaconeasa Gheorghe ce conţin sacii şi unde îi duce", conform declaraţiei şoferului omului de afaceri.

Mai departe, procurorii descriu modul în care mita a ajuns la şeful Poliţiei Rutiere de la acel moment. Mai exact, Deaconeasa l-a sunat pe Diniţă, spunându-i că e "din partea lui nea Maricel!" (Ilie Maricel - intermediar al celor doi), stabilind să se întâlnească la Piaţa George Coşbuc, din Capitală.

"Deaconeasa Gheorghe: Să trăiţi!
Diniţă Lucian: Da.
Deaconeasa Gheorghe: Aţi ajuns?
Diniţă Lucian: Da.
Deaconeasa Gheorghe: Sunt şi eu, jos.
Diniţă Lucian: Ă… unde? Unde? Unde anume?
Deaconeasa Gheorghe: În faţă, la intrare. Am parcat pe colţ.
Diniţă Lucian: Aha. Bine. Hai că vine imediat băiatu′ ăsta al meu.
Deaconeasa Gheorghe: Bine. Să trăiţi!
Diniţă Lucian: …neinteligibil", conform stenogramelor procurorilor DNA.

"Conform celor stabilite, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a deplasat în Piaţa George Coşbuc, având asupra sa foloasele descrise anterior şi printr-un intermediar le-a remis inculpatului Diniţă Lucian, după care, fiind contactat de inculpatul Ilie Maricel, i-a comunicat remiterea efectivă a bunurilor, aşa cum rezultă din convorbirea telefonică purtată între cei doi inculpaţi", potrivit sursei citate.

În cadrul urmăririi penale, Diniţă a negat faptul că îl cunoaşte pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa.

"Din ordonanţa procurorului am observat că suspectul Deaconeasa Gheorghe locuieşte în Vâlcea, iar permisul de conducere i-a fost reţinut de Serviciul Rutier Argeş, astfel încât nici nu avea de ce să vină la mine decât pentru precizarea cadrului legal, cel mult. Mă gândesc că dacă ar fi venit la mine i-aş fi explicat care este circuitul legal şi demersurile pe care ar fi trebuit să le realizeze, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute în mod expres în Codul Rutier", conform declaraţiei dată de fostul şef al Poliţiei Române, în cursul anchetării dosarului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Lucian Diniţă, fost director al Direcţiei Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în prezent adjunct la Brigada Rutieră a Capitalei, fiind acuzat de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi, tot în stare de libertate, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumpărare de influenţă, şi Maricel Ilie, vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română - Regiunea 1 Bucureşti la data comiterii faptei, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Dosarul fostului şef al Poliţiei Rutiere a fost trimis pentru judecare Tribunalului Vâlcea.

Procurorii anticorupţie l-au mai trimis în judecată pe Gheorghe Deaconeasa, în 15 mai, într-un alt dosar, pentru fapte similare.

În acel dosar este judecat şi Ion Marius Bărbulescu, director adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu la data faptelor, acuzat că a primit 35.000 de lei şi bunuri şi servicii de circa 50.000 de lei de la Deaconeasa, pentru a-l ajuta să obţină controlul asupra unor păduri.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2009-2011, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat cu scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier, situată în judeţele Vâlcea, Gorj şi Hunedoara, din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra-Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei.

Deaconeasa era interesat de acest proiect întrucât deţinea în zona respectivă, fie direct, fie prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de pădure, unele amplasate în imediata vecinătate a DN 7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra-Obârşia Lotrului.

Dosarul se judecă tot la Tribunalul Vâlcea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ