RECORD! Valori istorice de radiaţie solară sunt aşteptate în Peru

| 07 ian, 19:45

Peru deţine cel mai înalt nivel de radiaţie solară din lume, iar vara aceasta urmează să înregistreze indici istorici de până la 20 de puncte, nivel considerat "extrem", relatează EFE.

Acum câţiva ani, Serviciul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (Senamhi) din Peru stabilea pentru această ţară valori maxime de radiaţie 14 şi 15 puncte. 

Vara aceasta, valorile au crescut brusc, iar la sfârşitul lunii ianuarie şi în februarie capitala peruană se aşteaptă să atingă 15 puncte, în timp ce nivelul obişnuit era de 13, a declarat pentru EFE specialistul Orlando Ccora din cadrul Senamhi. 

Situaţia se agravează în sudul şi centrul ţării, unde persoanele vor suporta indici istorici de până la 20 de puncte, a adăugat specialistul. 

Acest indice ridicat este legat de apropierea ţării de zona ecuatorială, unde radiaţia ultravioletă cade perpendicular pe teritoriu, potrivit unui studiu al neozeelandezului Richard Mckenzie, citat de Ccora. 

În cazul Republicii Peru, nivelul creşte şi din cauza poluării mediului, în urma căreia ţara pierde anual în medie 1% din stratul de ozon, strat ce filtrează razele ultraviolete emise de soare. 

Ccora a subliniat că anul acesta, pe lângă "periculoasele valori de radiaţie solară", se înregistrează fenomenul El Nino, care ridică temperatura apei în zona de coastă şi produce secetă în zonele înalte. 

Lipsa ploilor din lunile ianuarie şi februarie din Anzi facilitează trecerea radiaţiilor ultraviolete. 

Ministerul Sănătăţii (Minsa) a avertizat populaţia în legătură cu importanţa măsurilor de protecţie în această perioadă, având în vedere necazurile provocate de expunerea excesivă la soare: de la arsuri la îmbătrânirea prematură şi cancer de piele. 

Printre cele mai afectate zone se numără departamentele Junín, Cuzco, Arequipa, Puno, Moquegua şi Tacna. 

"Oamenii nu iau măsurile necesare, iar cazurile de cancer de piele şi de ochi se înmulţesc", a avertizat Ccora. 

Un raport publicat recent de ziarul "El Comercio" semnala că, din cauza creşterii nivelului radiaţiei solare, se estimează că un peruan din 5.000 va dezvolta vreun tip de cancer de piele. 

Oncologul Miguel Falla a declarat pentru acelaşi ziar că "pielea are memorie" şi acumulează anii de expunere la soare, ceea ce explică faptul că persoanele dezvoltă cancer de piele când au peste 40 sau 50 de ani. 

Pe lângă persoanele cu tenul alb, sunt în situaţie de pericol deosebit cele care lucrează pe stradă, precum poliţiştii, şoferii. 

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii, din 2011, cancerul de piele este mai frecvent la persoanele de sex feminin (54,5 %), între 50 şi 89 de ani (78,7 %). Lima înregistrează cele mai multe cazuri, 45,9% din total, urmată de departamentele La Libertad şi Cajamarca, cu 14% şi, respectiv, 5%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ