Rectificare de buget la Primăria Capitalei. Firea neagă că ia bani de la spitale şi îi dă bisericii

| 23 noi, 12:59

Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni în şedinţă joi, de la ora 11,00, pe ordinea de zi figurând o serie de proiecte care vizează rectificarea bugetară, majorări de capital social în valoare totală de 277 de milioane de lei pentru Societatea de Transport Bucureşti şi patru companii municipale, precum şi acordarea unei plachete onorifice şi a 5.000 de lei pentru bucureştenii care au împlinit o sută de ani.

Conform proiectului de rectificare bugetară, Catedrala Mântuirii Neamului ar putea beneficia de un sprijin de 10 milioane de lei, astfel încât sumele alocate în acest an de către Municipalitate construirii lăcaşului de cult ar urma să se ridice la 35 de milioane de lei.

Primăria Capitalei infirmă ştirile apărute în presă conform cărora în proiectul de rectificare bugetară "s-ar tăia bani de la spitale și s-ar da la biserici".

Subvenţiile pentru energia termică urmează să fie suplimentate cu 87,7 milioane lei. Pe de altă parte, se vor tăia 4,1 milioane lei de la diverse lucrări de modernizare şi reabilitare a sistemului de termoficare. Subvenţiile pentru transportul în comun ar urma să crească cu 12 milioane de lei. Bugetul RADET va fi redus cu 7,8 milioane lei, iar cel al Societăţii de Transport Bucureşti - cu 24,5 milioane lei.

Majorarea de capital social prevăzută pentru Societatea de Transport Bucureşti STB SA este de 56 de milioane de lei, scopul fiind achiziţionarea unor terenuri cu o suprafaţă de minimum 189.000 mp, cu acces la utilităţi, pentru construcţia a minimum trei autobaze noi, în vederea exploatării a 668 de autobuze.

Acest lucru este necesar având în vedere creşterea parcului de autobuze al STB odată cu intrarea în exploatare eşalonată a 400 de autobuze Otokar şi diminuarea capacităţii de exploatare prin perspectiva preluării în administrare directă de către CGMB a Autobazei Pipera şi a Autobazei Floreasca.

Pentru Compania Municipală Consolidări este prevăzută o majorare a capitalului social de 100 de milioane de lei, destinaţi achiziţionării unui teren de circa trei hectare (44,5 milioane lei), unde să fie amplasate ateliere de mică şi mare mecanizare şi două blocuri de apartamente cu cinci etaje. Cele două blocuri, în valoare de 28 de milioane de lei, urmează să aibă o sută de apartamente cu două camere necesare cazării angajaţilor companiei.

Capitalul social al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă urmează să fie majorat cu 21 de milioane de lei, în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan (15,2 milioane lei) şi dotarea cu mobilier, echipamente de calcul şi software.

Capitalul social al Companiei Municipale Managementul Transporturilor urmează să fie majorat cu 55 de milioane de lei, potrivit Agerpres.

De asemenea, capitalul social al Companiei Municipale Cimitire Bucureşti ar putea fi majorat cu 45 de milioane de lei. Potrivit expunerii de motive, compania se confruntă cu o problemă a locurilor de veci, deoarece "nu mai sunt locuri libere şi funcţionează totul în sistem de avarie". Se menţionează că în cazul unei calamităţi Municipiul Bucureşti ar avea nevoie de cel puţin 12.000 de locuri de veci.

Consilierii generali ai Capitalei urmează să se pronunţe şi asupra indicatorilor tehnico-economici ai unui proiect care vizează eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public din Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) prin utilizarea aparatelor cu tehnologie LED, în coordonare cu realizarea sistemului de supraveghere video. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 52,2 milioane lei (inclusiv TVA), dintre care 50,5 milioane lei pentru construcţii-montaj. Durata de realizare este estimată la şase luni, plus minim două luni faza de pregătire-proiectare, avizare, obţinere avize, procedura de licitaţie, contractare.

Gabriela Firea: Primăria nu taie niciun leu din bugetul sănătăţii

Primăria Capitalei infirmă datele care circulă în spațiul public, conform cărora în proiectul de rectificare bugetară care va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului București în ședința de joi, 22 noiembrie, "s-ar tăia bani de la spitale și s-ar da la biserici". Solicităm, totodată, celor care au publicat astfel de informații eronate, să preia precizările de mai jos, pentru că publicul să aibă acces la poziția oficială a PMB:

Articolele publicate pe acest subiect au fost scrise fără o minima documentare, iar informațiile prezentate sunt incorecte, tendențioase, lipsite de fundament și au că unic scop inducerea în eroare a opiniei publice și denigrarea activității Primăriei Capitalei și a Primarului General.

Primarul General, Gabriela Firea: "Așa cum se întâmplă de fiecare data când pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București se află proiecte de rectificare bugetară, apăr în spațiul public informații false referitoare la alocările bugetare ale Primăriei Municipiului București.

Primăria Municipiului București nu taie niciun leu din bugetul record de 111 milioane de euro alocat anul acesta pentru domeniul sănătății, în favoarea altor domenii de investiții!

În realitate, atât ASSMB, cât și AMPT își redistribuie sumele alocate în cadrul bugetelor proprii, adică le transfera către alte capitole bugetare.  Astfel, sumele care nu pot fi cheltuite până la sfârșitul acestui an vor fi utilizate pentru alte investiți urgente.

Având în vedere că autorii articolelor nu au solicitat clarificări din partea Primăriei Capitalei, pentru a înțelege cu adevărat rectificarea bugetară, se dovedește faptul că scopul acestor materiale de presă nu este acela de a informă opinia publică, ci de a creă reacții negative".

Concret, după aprobarea proiectului de rectificare bugetară, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic va redistribui din cadrul bugetului propriu sumă de 15 milioane de lei, întrucât această era destinată anumitor investiții care nu mai pot fi finalizate până la sfârșitul anului 2018. Prin urmare, potrivit rectificării bugetare, va fi alocată sumă de 10 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului și sumă de 5 milioane de lei pentru finanțarea lucrărilor la alte lăcașuri de cult.

Reamintim faptul că sprijinul financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România se acordă în conformitate cu prevederile HG nr 1470/2002-privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OG 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult și se acordă prin hotărâre de consiliu general al municipiului București.

În ceea ce privește Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, nu a fost tăiat bugetul alocat de Primăria Capitalei pentru spitale, ci au fost rectificate sumele provenind din finanțarea acordată prin Casă de Asigurări Sociale de Sănătate, întrucât anumite achiziții de materiale consumabile nu s-au realizat, având în vedere faptul că spitalele administrate de PMB dețin stocuri suficiențe pentru astfel de produse, astfel încât suplimentarea acestora nu a mai fost necesară. Astfel, aceste sume nu se pierd, ci se reportează pentru anul viitor, potrivit legii. De asemenea, pentru anumite investiții ce se vor finaliza anul următor, sumele alocate au fost redistribuite, astfel încât acestea să nu se piardă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ