Redeschiderea TVR la Chişinău, un pas major făcut de guvern în relaţia cu Republica Moldova

| 01 dec, 2013

Consiliul Coordonator al Audivizualului din Republica Moldova a decis alocarea pentru postul de televiziune TVR a unui slot din multiplexorul experimental pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chişinău.

În termeni mai puţin tehnici, decizia autorităţii în audiovizual din Republica Moldova înseamnă că TVR îşi va relua transmisia în Chişinău precum şi pe o rază de 35 de kilometri în jurul capitalei Republicii Moldova.

Televiziunea publică românească TVR 1 a avut un studio la Chişinău care s-a închis în perioada de conducere a Partidul Comunist, decizia de retragere a licenţei de emisie a postului public român de televiziune TVR1 fiind luată în anul 2007 de către autorităţile de la Chişinău.

Potrivit unui comunicat al Televiziunii Române, începând cu 1 decembrie, telespectatorii din Republica Moldova vor putea urmări, sub sigla TVR, emisiuni premium difuzate de canalele televiziunii publice din România. În grilă se regăsesc emisiunile informative ale TVR şi talk-show-urile care tratează temele importante ale zilei şi subiectele europene. Telespectatorii moldoveni vor avea acces şi la emisiuni de divertisment, cultură, documentare şi reportaje.

Redeschiderea postului a fost unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi a întâlnirii dintre premierii Iurie Leancă şi Victor Ponta ce a avut loc în luna septembrie. Astfel, după şase ani în care televiziunea publică din România a avut interdicţie în a transmite pe teritoriul Republicii Moldova, situaţia reintră în normal graţie implicării premierului Ponta care a reuşit, pe de o parte, să creeze punţi de dialog cu guvernul de la Chişinău, iar pe de altă parte, a susţinut un buget cuprinzător pentru ca Televiziunea Română să poată relua emisia în Republica Moldova.

Existenta unor canale media în limba română este o conditie esentiala pentru consolidarea legaturii cu romanii de dincolo de Prut. Iar această abordare nu poate fi lăsată la voia hazardului, ci necesită o strategie coerentă de susţinere a mass-media de limbă română. Sprijinul oferit de ţara noastră Republicii Moldova, concretizat în proiecte de anvergură precum gazoductul Iaşi-Ungheni sau prin disponibilitatea României de a oferi piaţă de desfacere pentru vinurile moldoveneşti lovite de embargoul Federaţiei Ruse, poate fi comunicat eficient doar dacă există canale româneşti care să informeze obiectiv asupra realităţilor politice şi economice dintre cele două ţări.

În context, trebuie menţionat că Federaţia Rusia investeşte sume considerabile în canale media de propagandă, iar curentul filorus indus în Republica Moldova nu poate fi contrabalansat dacă România nu depune eforturi pentru a permite mass-media de limbă română să funcţioneze şi să emită peste Prut.

Nu în ultimul rând, paracursul pro-european asumat de Republica Moldova în aceste zile la Vilnius presupune ca vecinii de peste Prut să cunoască realităţile din Uniunea Europeană. Iar această deschidere nu poate fi obţinută dacă cetăţenii moldoveni vor fi influenţaţi de propaganda rusească. De aceea, prezenţa Televiziunii Române în spaţiul de peste Prut este nu doar importantă, ci esenţială pentru traseul european pe care Republica Moldova s-a înscris.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ