Reducerea CAS vs. creșterea salariilor. Ce este mai bine pentru români

| 18 sep, 2013

În cazul în care s-ar fi mărit salariile bugaterilor, această măsură ar fi avut ca beneficiari doar personalul din administrațiile locale și din cea centrală, iar reducerea TVA avantaja mai mult populația decât mediul de afaceri.

Pus în situația de a alege între creșterea salariilor în sistemul de stat, reducerea TVA ori reducerea CAS, premierul Victor Ponta s-a declarat în favoarea reducerii contribuțiilor de asigurări sociale. O alegere potrivită și întemeiată dacă este să evaluăm atât implicațiile benefice pe care o astfel de măsură le-ar avea pe termen scurt, mediu și lung, cât și numărul beneficiarilor care ar profita de pe urma ei.

În cazul în care s-ar fi mărit salariile bugaterilor, această măsură ar fi avut ca beneficiari doar personalul din administrațiile locale și din cea centrală, iar reducerea TVA avantaja mai mult populația decât mediul de afaceri. Pe de altă parte, reducerea CAS atrage după sine efecte benefice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru angajați.

Executivul are în vedere reducerea CAS cu 3% pentru angajatori în 2014, o astfel de măsură reprezentând, în paralel cu o scădere a fiscalității pentru mediul de afaceri, un efort pentru bugetul de stat. În aceste condiții, foștii guvernanți care cer acum Guvernului să adopte mai multe măsuri de relaxare fiscală se dovedesc a fi ipocriți având în vedere că timp de patru ani au crescut și taxele și impozitele.

La acest moment, un cuantum ridicat al contribuțiilor plătite de angajator reprezintă o piedică în activitatea mediului de afaceri, în sensul în care nu lasă loc de investiții și, mai mult decât atât, stimulează munca la negru, compromis acceptat de către cei mai mulți angajați, fără să conștientizeze implicațiile pe care o decizie de acest tip la are și la nivel personal și la nivelul economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ