Referendum pe justiție. Iohannis, față în față cu societatea civilă

| 26 mar, 16:48

Referendum pe justiție. Președintele Klaus Iohannis a început consultările pentru referendumul pe justiție!

Referendum pe justiție.  Șeful statului a chemat la sfat ONG-urile civice pentru a discuta despre întrebarea care ar urma să fie pusă românilor, la referendumul din 26 mai! Demersul vine după ce președintele a precizat că a început să reevalueze ideea unui referendum.

La consultările de la Cotroceni participă: Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridica, Inițiativa România, Asociația Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for democracy, Rezistența, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupție Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corpuția Ucide.

,,Doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, își bate joc de ţară, își bate joc de români", a spus președintele.

Șeful statului a spus că își dorește un referendum bine organizat, bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă și cu partidele politice de bună-credință. Consultările vor continua și mâine cu magistratii, si potrivit unor surse, si cu PNL.

Referendum pe justiție. Ce spune Klaus Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. (...) Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte, foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a precizat şeful statului, la o discuţie informală.

Referendum pe justiție.  Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, odată cu apariţia celebrei OUG 13.

Referendum pe justiție.  ”Așa nu se mai poate”

Președintele Klaus Iohannis pare să fi decis convocarea unui referendum pe justiție, pentru ca oamenii să arate că ”așa nu se mai poate”. Anunţul a fost făcut, sâmbătă, 23 martie 2019, la reuniunea tineretului naţioal liberal (TNL) de la Sinaia.

Referendum pe justiție.  ”Dacă ajung oameni în fruntea unor mari partide și pun interesul propriu deasupra intereselor românilor, deasupra intereslor României și dacă acel Guvern încep să strice temeliile statului, dacă inventează noi și noi meteode pentru a controla toate pârghiile din economie, dacă au un dublu discurs și spun una, fac alta, dacă sunt tot timpul interese proprii deasupra interesului public, atunci, dragii mei, suntem în situația de acum și problema se numește PSD."

Şeful statului a amintit că nu are nimic cu majoritatea celor care au votat PSD; pentru că au făcut-o sincer, potrivit convingerii lor. Problema, susţine Klaus Iohannis, este că social-democraţii au deturnat sensul votului din 2016.

"Oamenii s-au dus la vot în 2016 votând cu bună credință, au crezut ce li s-a promis, doar că din prima secundă, PSD-ul abia ajuns la guvernare, ei s-au apucat să modifice legile justiției pentru a-și apăra proprii corupți și proprii condamnați penali. De atunci ei conduc un asalt asupra democrației din România.

Iohannis, "aproape hotărât"! Ar vrea referendum pentru justiție pe 26 mai (VIDEO)

De aceea, dragii mei, am ajuns în situația în care suntem nevoiți să căutăm garanții pentru democrația din România. Noi nu renunțăm, noi luptăm, noi garantăm România. Împreună cu voi, cu toți românii de bună credință, noi garantăm democrația în România. Guvernarea PSD-istă a eșuat. Legile justiției au fost modifcate, întregul sistem a fost pus în dificultate.

Referendum pe justiție.  Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor. Sigur, regula de bază este că se organizează alegeri, dar asta înseamnă că cel ales o face de bună credință, nu o conduce pentru propriul interes, iar atunci când lucrurile nu stau așa, atunci cetățeanul de rând trebuie să primească un instrument prin care să-și exprime dezaprobarea și acel instrument este tot un vot.

Noi dorim să folosim metodele democrației pentru a se arăta că așa nu se mai poate. Guvernarea PSD-istă a eșuat! Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum pentru că doar așa românii pot arăta că nu sunt de acord cu bătaia de joc a PSD. Îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele de bună credință, cu românii și cu voi.”, a declarat Klaus Iohannis.

Război pe referendumuri. PSD ia în calcul un vot pentru demiterea lui Iohannis tot pe 26 mai

Referendum pe justiție.  PSD contraatacă după anunțul președintelui că ar putea organiza un referendum simultan cu alegerile europarlamentare. Un lider PSD susține că ar putea fi convocat și un referendum pentru demiterea lui Klaus Iohannis, tot pe 26 mai.

Pe 26 mai 2019, de ziua alegerilor europarlamentare, am putea avea două referendumuri - unul pentru justiție, iar altul pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte, după cum anunță senatorul PSD Șerban Nicolae.

"Mă gândesc că la finalul lunii aprilie să-l suspendăm pe Klaus Iohannis din funcția de președinte, să-i asigurăm o vacanță de 30 zile. Am putea să-l scutim de Summitul de la Sibiu. Apoi, pe 26 mai 2019, ar putea fi și un referendum pentru demiterea sa din funcția de președinte", a spus Șerban Nicolae la Antena 3.

Înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, atac la Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este ''aproape hotărât'' să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Referendum pe justiție.  "Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens", a spus şeful statului, marți, la dezbaterea "Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ