"Regele cocainei" din Bulgaria, condamnat în România la 14 ani închisoare

| 25 mai, 18:35

Cetăţeanul bulgar Evelin Banev Nicolov, zis "Brendo" sau "Igor", a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucureşti la 14 ani închisoare, el fiind acuzat că a introdus în aprilie 2012 pe teritoriul României peste 51 kg de cocaină.

Decizia nu este definitivă. 

De asemenea, instanţa a luat act că pe numele lui Banev a fost emis, în aprilie 2014, de către Tribunalul Bucureşti, un mandat de arestare preventivă, care nu a fost pus în executare până în prezent. 

Supranumit în presă şi "regele cocainei", Evelin Banev Nicolov este unul dintre cei mai importanţi traficanţi de droguri din Europa. 

Evelin Banev Nicolov a fost trimis în judecată de DIICOT în iunie 2014, investigaţiile în acest caz fiind declanşate în octombrie 2011, ca urmare a sesizării din oficiu a Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog cu privire la faptul că mai multe persoane sunt implicate în traficarea unor cantităţi mari de cocaină pe ruta America de Sud - România - ţări din Europa de Vest. 

În urma anchetei, procurorii şi poliţiştii de la Antidrog au descoperit că, în cursul lunii aprilie 2012, Evelin Banev Nicolov, având sprijinul unor persoane rămase neidentificate, a introdus pe teritoriul României în vederea vânzării cantitatea de 51,058 kg cocaină. Drogurile au fost apoi livrate altor persoane cu ajutorul unui alt cetăţean bulgar, Radoslav Georgiev Atanasov, trimis şi el în judecată de procurorii DIICOT. 

Pe numele celor doi au fost emise mandate europene de arestare preventivă în data de 5 februarie 2013. 

Radoslav Georgiev Atanasov a fost predat temporar autorităţilor judiciare române de către autorităţile judiciare italiene, acesta fiind în executarea unei pedepse cu închisoarea. 

În ceea ce-l priveşte pe Evelin Banev Nicolov, procurorii români au făcut demersuri pe lângă autorităţile judiciare bulgare pentru predarea temporară a acestuia, însă solicitarea a fost refuzată. 

Evelin Banev a fost reţinut în Bulgaria în mai 2012, în cadrul unei operaţiuni poliţieneşti internaţionale împotriva traficului de droguri. Treizeci de persoane, printre care 15 bulgari, 12 italieni, un român, un georgian şi un sloven, au fost reţinute atunci pe teritoriul mai multor state europene. "Brendo" a fost extrădat în Italia, unde a fost judecat pentru trafic de droguri, dar el a revenit în Bulgaria pentru şedinţele din cadrul procesului deschis pe numele său pentru spălare de bani. 

În iulie 2013, Evelin Banev a fost condamnat în Italia la 20 ani de închisoare pentru rolul său în traficul de cocaină din America de Sud către Italia. 

Conform justiţiei italiene, Evelin Banev şi complicii săi sunt vinovaţi de introducerea ilegală a şase tone de cocaină în Italia între anii 2006 şi 2008.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ