Regina Sofia, mama Regelui Spaniei, foarte întristată de situaţia gravă a regelui Mihai, ''vărului ei preferat''

| 06 mar, 13:21

Regina Sofia, mama Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, este foarte întristată de gravele probleme de sănătate ale vărului ei favorit, fostul rege Mihai al României, care a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi este internat de mai multe zile într-o clinică din oraşul elveţian Lausanne, scrie duminică în ziarul spaniol ''ABC''.

Cel care este ''vărul preferat'' al soţiei Regelui Juan Carlos I (care a domnit între 1975 şi 2014) a vorbit târziu în public despre această legătură. Abia când a împlinit 90 de ani, el a declarat că relaţiile dintre ei ''sunt excelente''. ''Deşi ne vedem foarte puţin, ne apropie nu numai gradul de rudenie, ci şi destinul istoric. Şi regina Sofia ştie ce este exilul'', a afirmat ex-regele Mihai într-un interviu acordat în anul 2011. 

Cotidianul spaniol aminteşte că fosta regină a Spaniei (care şi-a păstrat titlul onorific după abdicarea lui Juan Carlos I) şi-a arătat în mai multe situaţii afecţiunea pentru ''vărul Mihai'' ( a cărui mamă, Elena, făcea parte din familia regală din Grecia). În acest sens, este menţionată venirea Reginei Sofia în 2011, la Bucureşti, la sărbătorirea unicului şef de stat european din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care mai era în viaţă în acel moment. Cu acel prilej, cei doi veri cu sânge albastru au asistat împreună la gala organizată la Opera Română şi au suflat în lumânările de pe tort alături de soţia regelui Mihai, Ana de Bourbon-Parma. O frumoasă amintire este şi fotografia în care Mihai şi Sofia au pozat în compania inseparabilei ei mascote, ''Tipsy'', un Yorkshire terrier care a murit între timp. 

Mai mult decât orice, ei au discutat şi au evocat atunci amintiri din copilăria lor, marcată de război şi exil. Ambii au fost suferit din cauza marii conflagraţii mondiale, deşi duşmanii şi destinele lor au diferit foarte mult. În calitatea ei de fiică a Regelui Paul I al Greciei, Sofia Margarita Victoria Federica (viitoarea regină a Spaniei) a fugit de nazişti, cu familia ei, în Egipt şi Africa de Sud, în timp de rudele sale din România au fost obligate să-şi părăsească ţara din cauza sovieticilor şi s-au refugiat mai întâi în Marea Britanie şi apoi în Elveţia. 

Exilul Sofiei a durat doar cinci ani, în schimb vărul ei nu a mai revenit niciodată pe tronul României şi s-a putut întoarce în ţară abia jumătate de secol mai târziu. Poate şi acesta este unul dintre motivele afecţiunii pe care o au pentru el rudele sale din monarhiile europene, printre care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Regele Harald al V-lea al Norvegiei şi Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, comentează publicaţia iberică. 

Din cauza leucemiei, ''regele Mihai a fost nevoit să ia cea mai dificilă decizie a vieţii lui: aceea de a se retrage din viaţa publică şi de a renunţa la responsabilităţile care îi reveneau în calitate de conducător al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen pentru a se supune unui tratament complex'' într-un spital. Iar persoanele din anturajul său au asigurat că membrii familiilor regale europene, printre care şi regina Sofia, sunt întristate şi urmăresc evoluţia stării de sănătate a fostului rege Mihai. 

Ziarul spaniol menţionează, în amplul său comentariu, că vestea referitoare la îmbolnăvirea acestuia a sosit, din păcate, tocmai atunci când simpatizanţii regelui se pregătesc să serbeze 150 de ani de la instaurarea monarhiei în România, în 1866.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ